fbpx

Poslednji ruski car pola veka skrivan u Žiči

Poslednji ruski car pola veka skrivan u Žiči

Freska poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova otkrivena je u manastiru Žiča kod Kraljeva. Freska je decenijama brižljivo skrivana jer su žičkim monasima vlasti 1945. godine naredile da je prekriju.

Jedina freska ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova u našoj zemlji nalazi se u manastiru Žiči, a otkrivena je tek pre nekoliko godina, jer je tajna njenog postojanja bila strogo čuvana među monahinjama.
Tajanstvena freska otkrivena je u Crkvi Svetog Save, u manastirskom kompleksu Žiče, ispod običnog papira koji je bio pričvršćen pribadačama. Fresku su 1945. godine pokrili duhovnik manastira otac Dositej i tada, mladi monah otac Gerasim. Bili su prisiljeni da to urade, jer je naredba stigla od lokalnih organa vlasti, svedoči jedna od najstarijih monahinja u Žiči, monahinja Dorotea.

"Freska se nije smela pokazati. Nije se mogla ni spomenuti", priča monahinja Dorotea. "Prekrili su je plavim pak-papirom i ponašali se kao da ona ne postoji. Boja na plavom papiru je bledela. Postajala je sivkasta i sve više se izjednačavala sa patinom na zidu koji je takođe bio u sivim tonovima. To je, u izvesnom smislu, dobro došlo i spaslo fresku da ne bude uočljiva."

Nekoliko pribadača je ostalo po obodu freske. Portret poslednjeg ruskog monarha odlično je očuvan. Crkvu je oslikao baron Nikola Majendorf 1937. godine. Delo ovog ruskog emigranta blagoslovio je vladika Nikolaj Velimirović.
Protojerej stavrofor Ljubinko Kostić kaže da je vladika Nikolaj voleo Ruse i ukazivao čast mnogima. Tako je ovde stigao i baron Majendorf, koji je crkvu i oslikao.

"Vidimo u ovoj crkvi jedinstvenu fresku ruskog cara Nikolaja Drugog Romanove i druge ruske svetitelje - Serafima Sarovskog, Svetog Velikog ruskog kneza Vladimira, pokrstitelja Rusije u kombinaciji sa srpskim svetiteljima i freskama koje su vrlo značajne istorijski ovde za Žiču i Svetosavski hram", kaže Kostić.
Car Nikolaj Aleksandrovič je bio imperator Rusije, kralj Poljske i Veliki knez Finske. Nikolaj i njegova supruga Aleksandra Fjodorovna imali su petoro dece. Svi su streljani 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu, čime je ugašena loza Romanovih. Posle ubistva cara više od dva miliona Rusa, na čelu sa plemstvom, emigriralo je u inostranstvo.

 
Baron Majendorf nije bio jedini ruski emigrant koji je boravio u Žiči. Tridesetih godina prošlog veka ovde je živeo jedan tajanstveni monah. O njegovom životu nikada se u Žiči nije pričalo. Zna se samo da potiče iz Rusije i da je njegov identitet čuvao sam vladika Nikolaj Velimirović.
Otac Ljubinko pokazao je monaško groblje gde su sahranjivani žički monasi, monahinje i crkveni velikodostojnici. Tu je i grob monaha Haritona: "On je sahranjen ovde, bez drvenog sanduka, samo u monaškoj rizi u mantiji. S jedne i druge strane glave su stavljene po tri cigle i preko njih jedna dašcica da oni prvi grumeni zemlje, kojim bude zasut, ne oštete njegov lik."

Monah Hariton je poreklom iz ugledne porodice. Pretpostavlja se da je bio u srodstvu sa carskom porodicom. Sve to ukazuje na veze Rusije i Žiče. Još je mnogo tajni pohranjeno u manastiru.


Izvor: vesti-online.com

Podeli ovu vest

22/11/2015 0 comment

Ovi običaji u Šumadiji imaju malih razlika u pojedinim delovima ali suštinski su veoma slični. Budući mladenci su zajedno sa svojim porodicama ugovarali vreme svadbenih veselja, načešće je to bivalo u jesen, u septembru i oktobru, a razlog zašto je najčešće birana jesen kao vreme svadbi je taj što u to vreme ima najviše poljoprivrednih proizvoda ...

29/06/2021 0 comment

U Srbiji se početak gajenja maline vezuje za kasni XIX vek, tačnije 1880. godinu. Smatra se da su srpski iseljenici doneli prve značajne sorte iz ...

12/07/2021 0 comment

Petrovdan se slavi u čast svetih apostola Petra i Pavla, 29 juna po starom odnosno 12 jula po novom kalendaru. Već sam narodni naziv za praznik ...

23/07/2021 0 comment

Ikona od sedefa „Tajna večera", poklon jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću, jedna je od mnogih dragocenosti ukradenih iz ...

26/07/2021 0 comment

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti