fbpx

Kopaonički dnevni leptiri, prirodna atrakcija

Kopaonički dnevni leptiri, prirodna atrakcija

Kopaoničko faunističko bogatstvo je uslovljeno centralnim položajem Kopaonika na Balkanskom poluostrvu, razuđenošću reljefa i bogatstvom flore, vegetacije i staništa. Ovi preduslovi, u kombinaciji sa dugim geloško istorijskim periodom razvoja i malim uticajem glacijacije, uslovili su prisustvo 138 vrsta dnevnih leptira. Kopaonik spada medju najbogatije planine Balkanskog polustrva sa ovom grupom insekata.

Balkansko poluostrvo ima 290 vrsta dnevnih leptira tako da 138 vrsta Kopaonika čini 47,5 % ukupne faune Balkanskog poluostrva. Za Srbiju je poznato da ima 194 vrste u svojoj fauni, tako da kopaoničke vrste čine 71% od tog broja.

Na Kopaoniku je od posebnog značaja prisustvo specifičnih faunističkih elemenata. Vrste Coenonympha orientalis Rebel i Boloria titania Esper imaju svoje najistočnije rasprostranjenje upravo na Kopaoniku.

U toku terenskih istraživanja otkrivena je nova vrsta leptira za Srbiju na Kopaoniku. Zygaena augelicae je vrsta koji naseljava severne predele a Slovenija je, sve do njenog otkrića na Kopaoniku,označavana kao najjužnija tacka rasprostranjenja.

U zoni visokoplaninskih kamenjara, na otvorenim (oro)mediteranskim pašnjacima, stenovitim obroncima i jarugama srećemo i vrstu Colias caucasica Staudinger, koja je relikt pliocena, očuvana na refugijalnom staništu iznad pojasa smrčevih šuma.
Prisustvo vrste Phengaris (Maculinea) arion Linnaeus je od velikog značaja. Ova mirmekofilna vrsta ima interesantan životni ciklus: prvu polovinu života gusenice provode u cvastima biljnih vrsta Oruganum i Thymus a zatim ih u svoje mravinjake unose mravi vrsta Myrmica sabuleti i M. scabrinodis i do kompletiranja postembrionalnog razvoja gusenice se hrane larvama ovih mrava. Phengaris (Maculinea) arion Linnaeus je značajna indikatorska vrsta stanja prirodnih ekosistema pa je zato u celoj Evropi (European Environmental Agency, Butterfy Conservation Europe) predmet biološkog monitoringa.

Na evropskom nivou razmatranje Kopaonik u svojoj fauni poseduje 17 vrsta dnevnih leptira, označenih kao ciljne vrste: Z. polyxena, P. mnemosyne, P. apollo, C. caucasica, L. dispar, P. vicrama, S. orion, G. alexis, P(M). arion, M. alcon, P. eros, B. titania, N. vaualbum, E. aurinia, M. aurelia, C. orientalis i E. medusa.

Od evropskog značaja su i vrste dnevnih leptira obuhvaćene programom NATURA 2000: Lycaena dispar, Polyommatus eroides, Nymphalis vaualbum i Euphydryas aurinia. Ove vrste su stavljene pod zaštitu Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

leptir2

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti