fbpx

ETNO SELO STANIŠIĆI – PREPOZNATLJIVA OAZA U SRCU SEMBERSKE RAVNICE

ETNO SELO STANIŠIĆI – PREPOZNATLJIVA OAZA U SRCU SEMBERSKE RAVNICE

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu i granici prema Republici Srbiji, nalazi se Etno Selo Stanišići. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih i najposjećenijih destinacija u ovom dijelu Republike Srpske. Svojom ponudom, atraktivnošću, kvalitetnom uslugom, sadržajima i gostoljubivošću privlači brojne goste iz zemlje i svijeta.

Etno selo Stansici mostfoto: Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju uz bogatu gastronomsku ponudu.

Sama ideja o izgradnji planinskog sela u sred semberske ravnice počela je 2003. godine, kao inspiracija vlasnika gdin-a Borisa Stanišića koji je godinama putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Iste je utkao u ambijent Etno sela i stvorio jedan prepoznatljivi i ugodni ambijent koji danas posjećuju brojni gosti i rado u njemu borave.

etno selo stanisici patkefoto: Etno selo Stanišići

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Duhovna cjelina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

Osim tradicije i jedinstvenog ambijenta koji nas na kratko vraća u prošlost, Etno selo odlikuje i ostala bogata ponuda usklađena sa modernim vremenom i ambijentom.

U sklopu Etno sela Stanišići nalaze se dva hotela kategorije 5 zvjezdica /Hotel Pirg i Hotel Ras/ kao i apartmansko naselje sa dvadesetak etno kuća za odmor. Uživanje u tradicionalnoj domaćoj kuhinji i gastronomskim specijalitetima omogućeno vam je u čak tri restorana: Konoba Stanišići, restoran Ellas i Krčma Vasojevići. Jela spremaju vrhunski majstori kulinarstva, a ljubazno osoblje će vam osim specijaliteta domaće ponuditi i vrhunske delicije internacionalne kuhinje.

Svečani saloni Moskva, Volga i Sankt Peterburg projektovani su i građeni po najvećim svjetskim standardima, a svojim izgledom uklopljeni su u kompletan ambijent etno sela. Kapaciteta su od 100 do 850 gostiju. Bilo da vam je potrebna organizacija bajkovitog vjenčanja, krštenja, rođendana, ostalih proslava ili su u pitanju poslovni događaji, konferencije, seminari I sl., za sve pojedinosti pobrinuće se tim stručnjaka i ljubazno osoblje Etno sela Stanišići.

etno selo stanisici restoran 800x635foto:Etno selo Stanišići

U sastavu kompleksa nalazi se savremeni i moderno opremljeni Wellnes i Spa centar „Leonida“ sa kompletnom ponudom wellness & spa rituala, te medical spa tretmana lica i tijela. Tu su i zatovreni bazen, saune, frizerski i kozmetički salon, fitnes centar... U ponudi su i različiti, zanimljivi i povoljni vikend aranžmani, koji će upotpuniti vaš boravak u ovom etno selu.

Ljubitelji sportskih aktivnosti i rekreacije neće ostati uskraćeni za ponudu u Etno selu „Stanišići“. U kompleksu etno sela nazi se savremen sportski centar, sa dva fudbalska stadiona, te otvorenim terenima za tenis, odbojku, mali fudbal, košarku, a za najmlađe tu je i dječija igraonica.

etno selo stanisici voz

Posjetioci različitih uzrasta i afiniteta u Etno selu “Stanišići” će zasigurno pronaći nešto za sebe.

Posjetu ovoj bajkovitoj destinaciji iskoristite kako biste obišli i brojne atrakcije u okolini. Tu svakako izdvajamo manastir Tavna koji je smješten u živopisnom kraju, gdje se susreću planina Majevica i semberska ravnica. Ispod manastirskog imanja teče rječica Tavna, pritoka Drine. Nedaleko od manastirskog kompleksa, u okomitoj, veoma nepristupačnoj stijeni, u Gornjoj Trnovi, rodnom selu velikog srpskog epskog pjesnika Filipa Višnjića, postoji Novakova pećina. Prema narodnom predanju, u toj pećini boravio je nekada Starina Novak sa svojom družinom. Manastir Tavna je sada ženski manastir. Tavna je oduvijek bila poznata po bogatim bibliotekama. Posebno je bogata zbirka biblija, štampanih u mnogim svjetskim zemljama i najpoznatijim štamparijama. U njoj je veći broj primjeraka Svetog pisma na skoro svim svjetskim jezicima.

Manastir Svete Petke se nalazi na obodu naselja Pet jezera. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi. Ova monumentalna građevina sa izvedenim kupolama svakodnevno privlači pažnju putnika dok prolaze obilaznicom oko Bijeljine koja vodi prema Srbiji. Manastir krasi pet zlatnih kupola. U planu je da se kod manastira, oko jezera, sagrade male crkvice koje će svojom arhitekturom i stilom podsjećati na druge pravoslavne narode. Tako bi na jednom mjestu bio predstavljen cijeli pravoslavni svijet, kao pravoslavlje u malom.
Dane koji su pred vama iskoristite za posjetu nekoj od turističkih atrakcija u srcu semberske ravnice.

Uživajte u Republici Srpskoj!

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti