fbpx

Gazprom gradi naftovod Srbija-Rumunija

Gazprom gradi  naftovod Srbija-Rumunija

Konzorcijum koji se sastoji iz dva rumunska i dva srpska preduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dve zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik „"Virtšaftsblat"".

Konzorcijum čine sa rumunske strane „Conpet" i „Oil Terminal", a sa srpske „NIS", koji je u vlasništvu Gazprom-a i „Transanfta". Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.

Trenutno postoji naftovod između Konstance i rumunskog grada Pitesti. Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona evra, sistema naftovoda biće povezane dve zemlje.

Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosleđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Bosanskom brodu.

Novi krak naftovoda biće deo panevropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta. Najveći deo naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer „Konpet-a".

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti