fbpx

Srbija pobedila Holandiju! Prvi trijumf naših odbojkaša na EP!

Srbija pobedila Holandiju! Prvi trijumf naših odbojkaša na EP!

Srbija je osvojila prve bodove na Evropskom prvenstvu, trijumfom nad Holandijom 3:2 (19:25, 18:25, 25:15, 25:17, 15:12) i otvorila vrata druge runde šampionata.

Kako su završili meč sa Slovenijom, tako su počeli duel sa Holandijom, kao da nije bio noći za odmor i vremena da se saberu od startnog poraza. Neubedljivo, nervozno, dekoncentrisano su delovali izabranici Igora Kolakovića tokom prvog seta, druge utakmice u C grupe na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Poljskoj. Napravili su u početnoj deonici deset grešaka aktuelni evropski prvaci, od toga sedam na servisu i tri u napadu!

Srbija je imala dva poena prednosti na prvom tehničkom tajm autu, do drugog je rival preuzeo inicijativu, nisu pomogla ni dva trenerska tajm auta selektora Kolakovića, nikako nisu uspevali da vežu dve, tri dobre akcije naši odbojkaši. Lako su Holanđani stigli do šest set lopti, drugu su iskoristili za vođstvo od 1:0 u setovima.

Slika na terenu dvorane u danskom Herningu nije se menjala ni u drugoj deonici, Holanđani su diktirali ritam, Srbi bez ideje, snage, da se suprotstave protivniku. Osim početne prednosti (2:0) nije naš tim bio ni blizu nova na kojem inače igra. Rasejan prijem, opet mnogo grešaka, u napadu, u odbrani, praktično bez bloka. S druge strane, izuzetno motivisani i kvalitetni Holanđani čitali su većinu akcija koje je kreirao naš dizač Petković.
Posle 17:13 za rivala, Kolaković je izvršio dvostruku izmenu, zamenio je organizatore igre (ušao je mladi Jovović) kao i primače (Ivović umesto Kovačevića), ranije je umesto kapitena Stankovića na poziciju blokera ušao Lisinac. Međutim, teško je bilo stići visoku prednost ''lala'', koji su posle 20 minuta efektivne igre duplirali vođstvo u setovima.
Što nisu u drugom, rezervisti su uradili u trećem setu, doneli su Ivović, Jovović i Lisinac svežinu u startnu postavu Srbije. Povezao je mladi tehničar linije našeg tima, Ivović je dao veliki doprinos na prijemu i napadu, Lisinac se isticao u bloku i napadu kroz sredinu. Vodili su "orlovi" 6:4, 12:6, 17:10, 20:11, nisu Holanđani uspeli da nađu odgovor na ovakvu igru Srbije, čak deset set lopti imali su izabranici selektora Kolakovića i drugu su realizovali da smanje vođstvo rivala na 2:1.

S istom energijom igrali su aktuelni prvaci i u četvrtoj deonici, nisu dozvolili rivalu da "diše", potpuno su kontrolisali situaciju na terenu. Kada rezultat nisu dale izmene, promena taktike, digli su Holanđani ruke od ovog seta, rešeni da čuvaju snagu za odlučujući taj brejk.

U petom setu se igralo poen za poen do 5:5 kada je naš tim preuzeo inicijativu. Dva bloka Lisinca, pa još jedan Nikića i na promeni strana bilo je 8:5 za Srbiju, potom i 10:6. Smanjili su Holanđani zaostatak na dva poena 11:9, napeto je bilo u samom finišu, samo poen viška imali su Orlovi (13:12). Srećom , stigao je poklon u vidu servis greške rivala za 14:12, pa još jedne greške u napadu (15:12) za prvi trijumf Srbije na Evropskom prvenstvu.
Nema sumnje da će veliki preokret protiv Holandije vratiti poljuljano samopouzdanje izabranika Igora Kolakovića nakon startnog poraza na EP. Trebaće im u sutrašnjem okršaju sa iskusnom reprezentacijom Finske.

Direktan plasman u četvrtfinale izboriće pobednici grupa. Drugoplasirane i trećeplasirane selekcije iz sve četiri grupe igraće u osmini finala.

SRBIJA: Kovačević 2, Petković, Stanković 1, Nikić 12, Atanasijević 23, Podraščanin 9, Rosić, Jovović 2, Ivović 11, Petrić, Lisinac 9. Nije igrao: Starović.

HOLANDIJA: Abdel Aziz 2, Man 14, Reverdink 10, Koistra 7, Klapvik 14, Koelevin 10, Orna, Freriks, Ter Horst 1, Overbik 6, Bontje 1. Nije igrao: Van Garderen.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti