fbpx

Humanost na delu! Košarkaši Partizana za decu obolelu od dijabetesa

Humanost na delu! Košarkaši Partizana za decu obolelu od dijabetesa

Košarkaški klub Partizan NIS u utorak, 5. novembra 2013. godine, počinje drugu sezonu One Team projekta košarkaške Evrolige, čiji je cilj da putem košarke ostvari pozitivan uticaj na društvenu zajednicu. Nakon letnje pauze Partizan One team započinje novi krug druženja, ovaj put sa decom iz udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug". Važno je napomenuti da je najbitniji motiv za saradnju sa decom koja boluju od dijabetesa suočavanje sa problemom nedovoljnog poznavanja ove bolesti i s tim u vezi mogućnosti da se deca normalno uključuju u proces treniranja.

NIS u okviru programa društvene odgovornosti «Energija sporta» već šest godina za redom podržava Košarkaški klub Partizan kao jedan od najvećih sponzora, a od ove sezone i kao generalni sponzor. Uz promociju najviših sportskih vrednosti, timskog duha i vrhunskih rezultata, saradnja će od ove sezone biti proširena kroz podršku podmlatka, približavanje košarke najmlađima i zajedničkog učešća u humanitarnim akcijama.

"Veliko mi je zadovoljstvo što nastavljamo sa One Team programom. Rad sa prvom grupom, koju su činila deca bez roditeljskog staranja iz Doma "Drinka Pavlović", bilo je jedno veliko iskustvo i svima nam je dalo želju da nastavimo u istom tempu sa ovom akcijom. U naredna tri meseca radićemo sa decom obolelom od dijabetesa i pokušati da svima ukažemo na probleme sa kojima se oni suočavaju. Trudićemo se da pokažemo da treniranje dece sa dijabetesom nije bauk i da uz poznavanje ove bolesti i odgovarajućeg režima ponašanja sport može i te kako da pomogne u poboljšanju kvaliteta života ovih mališana", izjavio je Milan Ćirilović, menadžer Partizan One Team projekta.

Zamisao One Team projekta je da klubovi pored toga što treba da utiču na integraciju u sopstvenim zajednicama, takođe, treba da stvore ujedinjenu mrežu svih klubova Evrolige, njihovih partnera i igrača kako bi se obezbedio snažniji uticaj na pozitivne promene u društvu. Jedna sezona One team akcije traje 12 nedelja i podrazumeva košarkaške treninge, kreativne radionice, druženja sa igračima crno-belih, odlaske na utakmice i izlete.

Po završetku prve Partizan One Team akcije u junu ove godine, Evroliga je pohvalila naš projekat kao najbolji primer rada sa decom i partnerstva kompanija u okviru One Team-a. Od novembra nastavljamo sa radom sa novom grupom dece uz podršku kompanija NIS, Novo Nordisk i Austrotherm, kojima se veoma dopala zamisao One team-a.

"Danas u Srbiji oko 650.000 ljudi ima šećernu bolest tip 2 i još oko 20.000 šećernu bolest tip 1. Iako je tip 1 daleko manje zastupljen, ovaj tip je specifičan jer se obično javlja kod dece. Zato je jako važno raditi sa ovom decom, ali i sa njihovim roditeljima i drugarima. Oni moraju da znaju da je šećerna bolest jedno stanje koje zahteva redovno uzimanje lekova i dodatnu brigu o ishrani i zdravlju, ali nikako nije hendikep i ne sprečava decu da vode normalan život, da ispolje svoja interesovanja i postignu uspehe u školovanju, sportu, umetnosti. One Team je projekat koji šalje upravo ovakvu poruku i zbog toga je nama u kompaniji Novo Nordisk veoma drago da možemo da pomognemo i čast nam je da budemo deo One Team-a", izjavio je Marko Sekulić, rukovodilac programa za dijabetes kompanije Novo Nordisk.

Vladimir Ćujić, direktor marketinga kompanije Austrotherm, rekao je povodom One Team projekta: "Počastvovani smo društvom u kojem se nalazimo u realizaciji ovog projekta, a koje čine košarkaški klub koji je najuspešniji srpski kolektiv u XXI veku, kao i najprofitabilnija srpska kompanija u poslednjih nekoliko godina. Uvereni smo da će naša zajednička misija biti uspešna, odnosno da će deca obolela od dijabetesa tokom trajanja ovog projekta i po njegovom završetku biti bolje integrisana u naše društvo nego što je do danas bio slučaj."

Kapiten KK Partizana NIS, Dragan Milosavljević, izabran je za One team ambasadora. On će zajedno sa svojim saigračima dolaziti na radionice i družiti se sa decom. Njihov zadatak će biti da motivišu decu da se bave sportom i ukažu na prednosti zdravog načina života.

"Jako sam srećan što cu biti ambasador ovog sjajnog projekta. To mogu da kažem jer sam imao priliku da vidim kako izgleda One team kada se radio program sa decom bez roditeljskog staranja i jako mi se dopalo. Mislim da je ideja da se putem košarke pomogne deci i da se na taj način motivišu sjajna i jedva čekam da se vidim sa mališanima iz "Plavog kruga" na terenu", izjavio je Dragan Milosavljević, kapiten crno-belih.

"Neizmerna nam je čast i zadovoljstvo što je KK Partizan odlučio da projekat One team usmeri ka deci koja žive sa dijabetesom. Na taj način predstavnici One team-a su pomogli našem udruženju da osvetli problem koji evidentno postoji, a to je nedovoljna svest da je deci sa dijabetesom fizička aktivnost i bavljenje sportom potrebno, čak i kao deo terapije. Takođe, jedan od naših ciljeva je da pokažemo da dijabetes nije prepreka u postizanju sportskih rezultata", rekla je Tijana Milanović iz udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug".

One Team je projekat Evrolige u koji je trenutno uključeno 19 klubova Evrolige, među njima su: CSKA, Anadolu Efes, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Barselona i drugi. Košarkaški klub Partizan NIS pridružio se ovoj akciji u novembru 2012. godine. Svake sezone lista članova One Team porodice se proširuje, a ove godine priključili su se klubovi Žalgiris Kaunas, Lijetuvos Ritas i Himki.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti