fbpx

Košarkaši Radničkog : preko Rusije do druge faze Evrokupa

Košarkaši Radničkog : preko Rusije do druge faze Evrokupa

Pred Kragujevčanima su još tri kola prve faze takmičenja u Evrokupu. U osmoj rundi gostuje ruskom Spartaku, a duel sledi u sredu od 17 časova.

Biće to treći evropski rival u nizu sa kojim se Šumadinci direktno "razračunavaju" u grupi H Evrokupa. Najpre su sa Panioniosom uspeli da obezbede bolji uzajamni skor - grčka ekipa je pobedila 77:72, ali se srpska revašnirala 84:77. Potom je obezbeđen i bolji položaj od Finaca. U prvom susretu Radnički je nadigrao Bizons 92:89, pa je usledio poraz sa dva poena razlike - 75:73.

Sada dolazi red na rusko-srpski okršaj. U prvoj utakmici u Jezeru Radnički je slavio posle ubedljivih 97:80. Nakon trijumfa nad Širokim u ABA ligi 75:55, bila je to najbolja partija Šumadinaca ove sezone.

Iako debitanti u takmičenju koje je po rejtingu odmah iza Evrolige, od ove utakmice Kragujevčani su skrenuli pažnju na sebe kao ekipu koja ne igra drugorazrednu ulogu. Uspeli su kasnije da ubeleže još dve pobede, nad Neptunasom u Litvaniji (97:101) i u Kragujevcu nad Panioniosom, čime su došli do skora 4-3. Pred meč u Sankt Petersburgu, nalaze se u znatno boljem položaju od domaćina koji je poslednji na tabeli sa učinkom 2-5. Ukoliko i dalje gaje ambicije da prođu u drugi krug, jasno je da će Rusi u sredu zaigrati na sve ili ništa.

Posle sedam kola, kao najbolji strelci u Spartaku su se izdvojili: Bart - 16,3 poena (ujedno je i najkorisniji igrač ekipe), Homan - 13,7 (najbolji skakač) i Mekgrejt - 11,16. Bek Bart je bio i najefikasniji igrač prve utakmice ova dva rivala sa 24 poena.

Najefikasniji igrač Radničkog te večeri bio je Sava Lešić sa 23 poena. Iz polja je pogađao 5/9, dao je pet trojki iz devet pokušaja, sa linije bacanja je bio nepogrešiv - 4/4, imao je i devet skokova, tri asistencije i šest iznuđenih prekršaja. Sve to ga je učinilo najkorisnijim igrače susreta sa indeksom 32. Posle odlične partije i u poslednjem kolu ABA lige, biće jedna od ključnih uzdanica stručnog štaba Šumadinaca.

Lešić: Trenutna poslednja pozicija na tabeli nije realna slika kvaliteta Spartaka. To je vrlo neugodna ekipa koju predvodi Amerikanac Bart, jedan od najboljih igrača u ovom takmičenju. Mi odlazimo u Rusiju sa ciljem da već tamo upišemo tu jednu pobedu koja bi nam bila propusnica za drugu fazu. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa Rusima, verujem da ćemo to i da ponovimo ukoliko zaustavimo Barta.

Krilni centar Kragujevčana smatra da je u prvom duelu presudio voljni momenat u kojem su bili on i saigrači, baš kao i kada su kao gosti na megdan izašli Neptunasu.

Lešić: Svesni smo da preko Rusije vodi put u Evropu. Ako sa bar istom željom uđemo i u revanš, imamo veliku šansu da trijumfujemo u Sankt Petersburgu. Pokazali smo, recimo, u Litvaniji, da imamo psiho-fizičku snagu da na gostovanju iskontrolišemo meč do kraja i dođemo do bodova. Možemo da igramo ravnopravno sa svima u grupi, dolazimo u goste puni optimizma, željni smo da uspehom popravimo utisak iz nekoliko utakmica za nama.
Po povratku iz Rusije Kragujevčani će sve raspoložive kapacitet da usmere na osvajanje bodova u dva susreta na domaćem terenu. U subotu od 21 čas sastaće se sa slovenačkom Krkom u 11. kolu ABA lige, a sledeće srede od 18 časova igraće poslednji meč prve faze Evrokupa u Jezeru protiv Neptunasa, u devetom kolu grupe H.

Lešić: Podrška navijača nije izostala ni sa jedne utakmice, ali pozivamo još sada Kragujevčane i sve ostale kojima je Radnički na srcu da nas podrže u subotu i sredu. To su važne utakmice u kojima na krilima podrške sa tribina možemo da prelomimo sezonu.
Diretan prenos utakmice Spartak-Radnički najavljen je na Sankt Petersburg TV, a rezultat uživo moći će da prate posetioci klupskog sajta.

U sredu se sastaju i ostali parovi osmog kola grupe H:
• Neptunas - Panionios, od 18 časova
• Besiktas - Bisons od 19 časova

Pise:Dejan Milošević

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti