fbpx

NOLE - SRPSKI TENISKI AS "KRALJ DRAME" U 2013!

NOLE - SRPSKI TENISKI AS  "KRALJ DRAME" U 2013!

Tokom minule sezone imali smo priliku da uživamo u nekoliko uzbudljivih i vrlo dramatičnih mečeva. U deset najinteresantnijih glavnu rolu imali su Stranislav Vavrinka, Rafael Nadal, a posebno Novak Đoković. Nije srpski as mogao do prvog mesta na ATP listi, ali mu je definitivno pripala titula "kralja drame" u 2013.

Od deset mečeva koliko je izdvojio ESPN Novaku je glavna rola pripala čak u šest. Meč sa Vavrinkom na Australijan openu okončan je posle pet sati i dva minuta, pobedio je sa 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10. Švajcarac je igrao bez greške, realizovao gotovo sve što je zamislio. Ipak, Novak se "resetovao" na vreme i stigao do egala, a potom je seriju nastavio u trećem setu za 2:1. Nije se Švajcarac predavao, usledila je nova velika borba u četvrtom setu i stigao do poravnanja. Usledio je maratonski peti set. Đoković, pri vođstvu od 11:10, stigao do dve meč lopte, ali ih nije iskoristio! Ipak, treća je bila srećna za 12:10 posle pet sati i dva minuta igre.

Drugi meč je polufinale sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu. Španac je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3:7), 9:7 pošto je iskoristio nekoliko velikih grešaka Srbina. Vodila se žestoka bitka. U petom setu je imao Đoković 2:0, što nije uspeo da odbrani. Imao je brejk prednosti servirao pri vođstvu od 4:3, naterao Nadala da se grčevito brani i umesto da ga dotuče, Novak se prebrzo zatrčao i završio na mreži, pecanje ga je skupo koštalo. Ravnao je rezultat pri 5:4, 6:5, 7:6. Onda je kod vođstva Nadala od 8:7 u prvom poenu čist smeč na mreži poslao u aut. Naravno, tako nešto Nadal ne propušta da iskoristi.

Na trećem mestu je duel Novaka i Huana Martina del Potra u polufinalu Vimbldona, koji je trajao četiri sata i 43 minuta, a drugi teniser sveta je pobedio sa 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3. Bio je ovo vrlo interesantan meč. Dugo će ga se sećati Novak, jer je jedva stajao na nogama, pošto se previše puta okliznu, završio na travi, ali ga to nije koštalo pobede.

Nadal i Đoković su interesantan meč odigrali i u Montrealu, a pripao je Špancu 6:4, 3:6, 7:6. Nadal je još jednom pokazao da je postao mnogo agresivniji na tvrdoj podlozi u odnosnu na ranije sezone, a ovo mu je bio drugi u nizu trijumf nad Novakom u 2013.

Peto mesto pripalo je Stanislavu Vavrinki i Rišaru Gaskeu u četvrtoj rundi Rolan Garosa, a šesto Nadalu i Rodžeru Federeru u četvrtfinalu Sinsinatija, slavio je Španac sa 5:7, 6:4, 6:3.

Sedmo i osmo je, naravno, Novakovo. Prvo duel sa Vavrinkom u polufinau US Openu, kada ga je Švajcarac još jednom namučio. Vodio je sa 2:0, ali je Novak preokrenuo i pobedio 2:6, 2:6, 7:6, 6:3, 6:4. Treći gem u petom setu trajao je čak 21 minut, a Vavrinka je pre kapitulacije uspeo da spasi čak pet brejk lopti. Grigor Dimirtov je pobedio Đokovića 7:6, 6:7, 6:3 u drugoj rundi Mastersa u Madridu. Bugarin je spasio tri set lopte u prvom setu, u drugom prokockao meč loptu, ali je nakon izjednačenja iskoristio netrpeljivost domaće publike prema Novaku i dobio prvog tenisera sveta.

Meč Endija Marija i Davida Ferera u finalu Majamija (2:6, 6:4, 7:6), zauzeo je deveto mesto, dok je poslednje pripalo Tomiju Hasu i Džonu Izneru u četvrtoj rundi Rolan Garosa.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti