fbpx

Košarkaši Radničkog u Strazbur idu po nove bodove u Evrokupu!

Košarkaši Radničkog u Strazbur idu po nove bodove u Evrokupu!

U trećem kolu grupe N Evrokupa kragujevački Radnički gostuje francuskom Strazburu. Susret ekipa koje u drugoj fazi takmičenja imaju skor 0-2, zakazan je za sredu od 20 časova i 30 minuta.

Iako su u Last 32 Evrokupa dospeli kao učesnici Evrolige, Francuzi nisu opravdali ulogu favorita za prolazak u Last 16. Najpre ih je savladala Alba u Nemačkoj 72:70, a potom im je Himik odneo bodove iz Francuske 72:78.

Ovim porazima u Evrokupu prethodilo je sedam evgorligaških neuspeha koji su ih eliminisali iz dalje borbe u najelitnijem takmičenju. Predstavnik Francuske uspeo je da savlada jedino Bros Basket 83:72, Žalgiris 77:76 i Armani 76:67.

U poslednjem kolu francuske lige doživeli su težak poraz kao gost Šalona 93:71. Nakon treće četvrtine rezultat je bio 60:58, a onda se dogodio kolaps u igri narednog rivala Šumadinaca. Dozvoljeno im je bilo da postignu tek 13 poena, a primili su čak 33. Bio im je to šesti neuspeh ove sezone, a od toga su tri puta ostajali bez bodova na domaćem terenu, bolji su bili: Nanter 74:78, Šolet 75:81 i Levaloa 88:89. Sa skorom 10-6 nalaze se na šestom mestu lige Francuske.

Sa istim odnosom pobeda i poraza, Strazbur i Radnički dele sudbinu još osam ekipa u Last 32: trijumf u trećem kolu ostavlja ih u igri za naredni nivo, poraz je gotovo izvesno opraštanje od nastavka takmičenja. Svesni su toga svi u Radničkom, ali iako bi takmičarski neuspeh značio i manje troškova za klub, niko i ne pomišlja da put Francuske krene sa "belom zastavicom", nedvosmislen je trener Miroslav Muta Nikolić.

Nikolić: Probaćemo da dođemo do bodova u Strazburu, ja volim da pobeđujem, ne kalkulišem. Pripremamo ekipu, "skenirali" smo ih. Videćemo kako ćemo moći da se branimo, da li nekim zonama, pošto ne možemo da igramo "čoveka" 40 minuta kao protiv Igokee. Pravićemo rotacije, tako igramo borbenije. Popravili smo se i u skoku, igrači svu svoju energiju sada prenose na teren. Štedećemo se da ne "poginemo", ali se sigurno nećemo predavati, kao i do sada. Sve što smo izgubili bilo je zbog naših grešaka - od Himika, Zvezde do Albe. Ne znam zašto, ima tu umora kada svaka dva dana putujemo, provodimo po 16 sati na aerodromima... teško je to za ovu generaciju. Strazbur je ispao iz Evrolige, to takmičenje je najbolja potvrda da se radi o vrlo kvalitetnoj ekipi.

Poput stratega, i kapiten Radničkog Stefan Birčević, jedan od junaka pobede nad Igokeom, smatra da Kragujevčane sustiže takmičarska nagrada za sav trud i marljiv rad proteklih nedelja.

Birčević: Mislim da smo nepravedno izgubili u par poslednjih utakmica, to nam je samo ojačalo volju, tako da tek sada ne želimo da odustanemo od pokušaja da što dalje dobacimo u svim takmičenjima, pa i u Evrokupu. Čeka nas, praktično, dvomeč sa Strazburom, jer posle ovog gostovanja odmah sledi revanš naredne srede. Svi smo uvereni da je moguć ukupan skor 2-2 posle tih susreta. Francuzi imaju svoje jake adute, ali i mi svoje. Ulazimo u okršaj potpuno ravnopravno. Niko još nije otpisan, pa ni Radnički. Mislim da iz kola u kolo sve više potvrđujemo da smo kvalitetna ekipa, u hodu ispravljamo nedostatke koje imamo - zato nema odustajanja od Last 16 Evrokupa, niti od više pozicije u ABA ligi koja ponovo vodi u Evropu.

Ubedljivo nakorisniji i najefikasniji igrač Strazbura u u Evroligi bio je centar Ažinsa (prosečan indeks 17,2, po utakmici 17,1 poen i 5,4 skoka). Međutim, ovaj reprezentativac osvajača Evropskog prvenstva je napustio Strazbur i otišao u NBA (Nju Orleans). Koncept igre su tako promenili iz osnova, pa je moguće da baš u tome Šumadinci mogu da pronađu svoju šansu i nastave sa popravljanjem ovosezonskih rezultata.

Sada je u sastavu Strazbura devet domaćih igrača, trojica su iz SAD, a jedan je Dominikanac. Najveće uzdanice su se potvrdile u Evroligi - još jedan reprezentativac, francuski bek Dio (prosek: 8,3 poena/2,6 skokova/3,8 asistencija) i američki bek Kembel (8 poena/2,4 skoka/4,1 asistencija) koji je bio jedini stalni starter u svih 10 mečeva Evrolige.

Krajem prošle godine, trener Kole angažovao je i vremešnog Torntona (u julu puni 37. godinu) da kao prekaljeni internacionalac za dalje izazove unese preko potreban autoritet lidera na parketu. U prva dva meča Evrokupa ubeležio je ukupno 20 poena, trojke je pogađao 5/10. Ranije je karijeru gradio u Italiji, Španiji, Turskoj.

Strazbur je član Prve lige Francuske. Klub je osnovan 1928. godine. Jedinu titulu prvaka države osvojili su 2005. godine.

Meč Strazbur-Radnički biće odigran u dvorani Renus sport kapaciteta 6.200 mesta. Direktan prenos najavljen je na RTS 2.

Podsećamo šta može da očekuje pobednika ovog duela ukoliko u naredne četiri utakmice drastično popravi svoj saldo u Evrokupu. Ekipe će u trećoj fazi igrati po "nokaut-sistemu". Prvoplasirana ekipa iz grupe N sastaće se sa drugoplasiranom iz grupe J (nemački Bros Baskets, italijanski Dinamo Sasari, francuski Gravelin, turski Ajkon TED Ankara). Druga ekipa grupe N ide na megdan lideru grupe J. "Last 16" faza počinje 4. marta, a završava 12. marta.

Nakon boravka u Strazburu, Šumadinci se ne vraćaju kući već putuju za Ljubljanu gde imaju zakazane treninge u četvrtak i petak uoči 18. kola ABA lige i duela sa Olimpijom koja je u Jezeru savladana 81:66.

Autor:Dejan Milošević

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti