fbpx

Srpske kore za gibanicu u Rusiji: od Moskve do Vladivostoka

Srpske kore za gibanicu u Rusiji: od Moskve do Vladivostoka

Moskva ,jedna od najvećih svetskih metropola je veliko tržište,naročito hrane,a Rusi obožavaju sve proizvode koji dolaze iz Srbije na njihove pijace u prodavnice.

Bračni par iz Srbije u Moskvi je napravio biznis praveći kore za pitu. Najobičniji proizvodi na koje su ljudi u Srbiji navikli - sir, kajmak, ajvar, gibanica - u inostranstvu su tolika retkost da potraga za njima nalikuje na potragu za blagom.

Jedan od takvih proizvoda u Rusiji su kore za pitu. Stalna potraga za korama i njihovo donošenje iz Srbije dali su jednom bračnom paru ideju da pokrene posao.

U prodavnicama u Moskvi ima svega. Skoro svega. Kore za pitu se, na primer, teško nalaze.

Bračni par Ćetković Videkanić je stoga rešio da iskoristi to prazno mesto na tržištu, otvorivši firmu Balkan fuds za proizvodnju kora.

"Sve moje drugarice koje žive i rade dugo ovde u Moskvi one su donosile kore iz Beograda, iz Srbije ustvari, u Rusiju. Ovde kore ne postoje. Postoje grčke koje su slične našima, zovu se testo filo ali tehnologija izrade je potpuno drugačija od naših srpskih kora", objašnjava Nataša Ćetković Videkanić.

I tako su se Nataša i Aleksandar uputili u Moskvu, otvorili firmu, uvezli mašine iz Srbije i naučili da na njima rade.

U početku su kore pravili sami, a ćerka im je pomagala. Prvu godinu završili su u minusu, inspekcija je merila milimetre debljine kora, držali su master klasove Rusima šta da sa korama rade.

Aleksandar Videkanić kaže da je u probijanju na rusko tržište bilo poteškoća.

"U svemu. Od transporta do papirologije, do otvaranje same proizvodnje, do lokala pošto su dažbine ovde velike, a kore jeftine", navodi on.

Sada se u četrdesetak kvadrata svaki dan razvuče od 150 do 200 kilograma kora, a od pre pola godine porodična firma Balkan fuds pravi i zamrznute pite. Kako bi privuklii ruske mušterije, na sajtu kompanije mogu se naći i recepti.

"To su isključivo sprski nacionalni recepti. Mi ne pravimo pitu od lososa, što Rusi rade sa našim korama, već isključivo popularizujemo našu kuhinju sa sirom, sa spanaćem, višnjama, pita sa jabukama", kaže Nataša Ćetković Videkanić.

Ovim korama snabdevaju se svi restorani srpske i jugoslovenske kuhinje, ne samo u Moskvi već širom Rusije, čak do Vladivostoka.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti