fbpx

Sjajna igra Radničkog - oboren Strazbur u Kragujevcu!

Sjajna igra Radničkog - oboren Strazbur u Kragujevcu!

Kragujevački Radnički je nadigrao francuski Strazbur i zasluženo ubeležio prvu pobedu u drugoj fazi Evrokupa - 92:82 (21:24, 25:18, 19:25, 27:15). Time se u potpunosti revanširao za poraz od četiri poena razlike pre nedelju dana na gostovanju.

Šumadincima predstoje još dva revanša - 12. februara Himiku u Kragujevcu i nedelju dana kasnije Albi u Nemačkoj. Uz povoljan rasplet u večeras odloženom duelu Himik-Alba, sasvim su realne šanse da Radnički na evro-sceni zaigra i više od 16 utakmica.

Poenima Birčevića i Dimića za 4:0, Radnički je bolje otvorio meč. Pogađali su Brkić i Kalinić za 8:5 nakon dva i po minuta, međutim, tada sledi rafalna paljba Francuza. Četiri trojke unose potpunu promenu stanja na parketu - 8:17, što je prinudilo Nikolića da već posle četiri minuta zatraži tajm-aut. Kragujevčani koriste predah da se saberu, posle Andersenovih poena za 10:19, dogodila se povratnička serija domaćina - 9:0. Najznačajniju rolu odigrao je nepogrešivi Dimić sa šest poena, koga elan nije puštao do kraja meča, a pridodao se trojkom i Mlađan za egal 19:19. Posle još jednog izjednačenja 21:21, Andersenu je dopušteno da raspali trojku pa su gosti osvojili prvi period 21:24.

Domaća ekipa nije dozvoljava gostima da se razmahnu, dobila je na samopouzdanju, novom serijom, ovoga puta 8:0, preuzima prednost - 29:26. Dimić je beležio već 12. poen, Marinović je smelo prodirao kroz celu odbranu, a Mlađan je protrčao oko cele odbrane Strazbura da bi pokazao nemilost "trojkaša". Sve to je publika zdušno podržavala, pa je nastao ambijent u kojem gostima nije bilo nimalo lako da se ponovo razgoropade, a tako i preuzmu vođstvo. Usledilo je poentiranje na obe strane, više nije bilo serija pogodaka, pa je Radnički uspeo da osvoji drugu četvrtinu 25:18, a tako i prvo poluvreme 46:42.

Drugi deo utakmice bolje otvaraju gosti. Prvom serijom 5:0 dolaze do egala 51:51, ali nije dugo čekan povratak Šumadinaca. Njihova prva serija u nastavku 7:0 (trojka Kalinića i četiri vezana poena Lešića), u 25. minutu donose "plus sedam" - 58:51. Držali su konce igre u svojim rukama Kragujevčani sve do Dimićeve trojke za 63:57, a onda je premor iz ovog oštrog ritma učinio svoje. Radnički ima istek jednog napada, ličnu grešku na polovini gostiju, promašaje za tri poena, neiskorišćene ofanzivne skokove... Posle sedam minuta nadmetanja, Strazbur konačno vezuje poene - 7:0 i ponovo vodi - 63:64. Birčević je penalima prekinuo dalju seriju, a zatim se još jednom dopušta trojka u poslednjoj sekundi, tako da gosti osvajaju treću deonicu 19:25 i posle 30 minuta imaju povoljan rezultat - 65:67.

Iako je izgubljena prednost, nije bila ugašena želja za pobedom. Petorka Marinović-Dimić-Mlađan-Birčević-Jevtović kreće odlučno u razračunavanje sa Francuzima. Već u desetoj sekundi četvrte četvrtine Mlađan trojkom vraća prednost - 68:67. Ubrzo se Marinović nadovezuje sa iste distance za 71:69, a kada je i Brkić dalekometno pogodio za 74:69, proključala je dvorana, a ozbiljno se uzdrmala klupa gostiju. Strazbur se primiče na 76:73, ali Šumadinci još jače igraju odbranu, a akcije na drugom delu terena stvaraju pobedonosne poene - Brkić knjiži novu trojku, a sam Marinović dodaje još pet poena. Serijom 8:0 Radnički je četiri minuta pre kraja imao najveću prednost od 11 poena - 84:73. Dio i Kembel su vezali poene za 84:78, ali ove večeri igrači Radničkog nisu igrali završnicu kao proteklih par mečeva. Potpuno su vladali sobom do poslednjeg zvužduka, pa su uspeli u potpunosti da se revanširaju ovosezonskom učesniku Evrolige. U odlučujućoj deonici su imali "+12" - 27:15, za konačan trijumf 92:82

Dimiće je kao MVP prvih 20 minuta ostao nakorisniji igrač do kraja susreta (indeks 31) - postigao je 19 poena (bio je nepogrešivi penaldžija 10/10), imao je i pet skokova, četiri asistencije i sedam iznuđenih prekršaja.

Čitava petorka Radničkog bila je dvocifrena u realizaciji. Drugi strelac meča bio je Mlađan sa 15 poena (trojke 3/7, bacanja 4/4), Marinović i Brkić su postigli po 13 poena (plejmejker još i devet asistencija), a Lešić je dodao deset poena. Sledio je Birčević sa devet poena i šest skokova, Kalinić - osam poena, dva skoka, tri asistencije, Jevtovićje ostao na tri (neočekivana trojka!), a Pilčević na dva poena.

Kod gostiju su najraspoloženiji bili Tornton sa 21 i Dio sa 20 poena, a pratili su ih: Tupan i Andersen - 11, Kembel - deset poena.

IZJAVE AKTERA

Marko Marinović, igrač Radničkog

- Odigrali smo dobru utakmicu. Ovo je nagrada za trud koji pokazujemo u januaru. Dosta utakmica smo izgubili našom krivicom, pre svega. Ova pobeda mnogo znači, još je i preko četiri poena, što je nada za prolazak u treći krug Evrokupa. Pokazali smo zube, smogli snage i odigrali odlično protiv ozbiljne ekipe u kojoj su veliki igrači, osvajači Evrolige i jačih prvenstava od ABA lige. Na kraju krajeva, njihov trener vodi francusku reprezentaciju, evropskog prvaka. Utoliko je naša pobeda veća. Meč između Albe i Himika odlučuje dosta u našoj grupi. Ako Alba pobedi na gostovanju, završila bi sebi posao, plasirala se, ali i otežala prolazak Himiku. Tako bi nama dala šansu da sami odlučujemo o prolazu dalje, bez čekanja drugih rezultata. U svakom slučaju, nama treba pobeda nad Himikom sa više od pet poena razlike da bismo ušli u krug za plasman. Zadovoljan sam pobedom, ali već u subotu imamo sledeću utakmicu, nemamo vremena za neku euforiju.

Miroslav Muta Nikolić, trener Radničkog

- Izgubili smo u Strazburu na naše greške, moglo je tako i večeras. Tamo nije bilo velikog igrača Andersena, ovde su bili jači. Igrali su Evroligu, a vodi ih trener koji je osvojio evropsko prvenstvo sa Francuskom. Čestitam igračima na podvigu, ostvarili smo veliku pobedu. Imali smo 22 asistencije, Marinović je sam imao devet, igrao je doktorski, zamišljam ga da uvek igra tako. Stalno tvrdim, kada tako igramo, ne može niko da nas pobedi u Jezeru. Jesmo bili umorni, ali smo smogli snage da pobedimo ovako veliku ekipu. Momci se bore, poznato je pod kojim uslovima, ali idemo dalje. Ni kao čovek, niti kao trener, nikada se nisam predavao, a moji igrači takođe. Pokazali su pobednički karakter večeras. Pobedom smo prolongirali našu muku, ali borićemo se maksimalno. I da smo izgubili, igrali bismo pošteno do kraja takmičenja.

Već u četvrtak počinju pripreme za narednu utakmicu, zakazana je već za subotu od 19 časova kada u Jezero dolazi mađarski Solnok. Biće tu meč 19. kola ABA lige, nakon čega se Radnički posvećuje Kupu Radivoja Koraća i utakmici četvrtfinala protiv OKK Beograd (četvrtak 6. februar od 21 čas).

RADNIČKI - STRAZBUR 92:82 (21:24, 25:18, 19:25, 27:15)

KRAGUJEVAC
Dvorana: Jezero
Gledalaca: 1.500
Sudije: Lotermozer, Čebišev, Kartal

RADNIČKI: Lešić 10, Jović, Stevanović, Mlađan 15, Kalinić 8, Birčević 9, Pilčević 2, Dimić 19, Balmazović, Brkić 13, Jevtović 3, Marinović 13

STRAZBUR: Tupan 11, Andersen 11, Diot 20, Lakomb 2, Tornton 21, Kempbel 10, Grir 4, Duport 3, Fransoa, Imof, Abromaitis

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti