fbpx

10 godina Fejsbuka - najpopularnije društvene mreže

10 godina Fejsbuka - najpopularnije društvene mreže

Društvena mreža Fejsbuk, jedan od najpopularnijih internet sajtova na svetu, sutra slavi tačno deset godina postojanja sa više od 1,2 milijardi članova.

Sajt Fejsbuk je na internetu od 4. februara 2004. godine. Ova stranica je u vlasništvu istoimenog preduzeća, čiji je generalni direktor bivši student koji je osmislio Fejsbuk Mark Zakerberg.

Njegovi korisnici se mogu pridruživati u mreže koje su organizovane po gradovima, radnim mestima, školama i regionima, kako bi se povezali i komunicirali sa drugim ljudima. Takođe, ljudi mogu da dodaju prijatelje, šalju im poruke, a mogu i da ubacuju nove podatke u svoje profile kako bi obavestili prijatelje o sebi.

Fejsbuk je stvorio Zakerberg dok je bio student na univerzitetu Harvard. Prvobitno, članstvo na ovoj internet stranici je bilo dozvoljeno samo studentima Harvarda. Posle nekog vremena, članstvo je omogućeno svim studentima i srednjoškolcima, a na kraju svima u svetu starijim od 13 godina.

U nekim zemljama, kao što su Sirija, Kina, Vijetnam i Iran pristup ovoj internet stranici je povremeno blokiran, a isto je učinjeno i na brojnim radnim mestima, kako zaposleni ne bi trošili vreme na tom sajtu.

Jedan od problema je predstavljalo poštovanje privatnosti korisnika, koje je nekoliko puta dovedeno u pitanje. Nekoliko Zakerbergovih bivših kolega studenata je podnelo tužbe protiv Fejsbuka, tvrdeći da im je ukradeno autorstvo.

Zakerberg, sada 29-godišnjak, uspešno vodi koncern, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 29,7 milijardi dolara. Čista zarada Fejsbuka prošle godine je iznosila 523 miliona dolara, pretežno od reklama.

Snimljen je i film "Društvena mreža" inspirisan tim popularnim sajtom.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti