fbpx

Radnički spreman za finale Kupa Radivoja Koraća

Radnički spreman za finale Kupa Radivoja Koraća

U prvom danu finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća, košarkaši Radničkog nadmetaće se sa OKK Beograd. Ova utakmica četvrtfinala zakazana je za četvrtak 6. februar od 21 čas u hali Pionir.

Drugi četvrtfinalni par su Crvena zvezda i Borac, a sastaće se istog dana od 18 časova. Sutradan igraju Partizan-FMP od 18 časova i Mega Vizura-Crnokosa od 21 čas.

Klub iz Kragujevca je od 2009. godine, pod vođstvom trenera Miroslava Mute Nikolić, redovni učesnik nacionalnog Kupa. Do sada je uvek prolazio prvi nivo, pobeđivani su OKK Beograd u dva navrata, Vojvodina i Metalac. Međutim, polufinala su ujedno i krajnji domet, u protekle četiri bolji su bili FMP, Partizan dva puta i Zvezda.

Sam pomen "Žućkove levice" dovoljna je pokretačka snaga za svakog košarkaša sa ovih prostora, počinje najavu finalnog turnira Marko Marinović. Iskusni organizator igre Kragujevčana je već podizao trofeje, kao osvajač nacionalnog Kupa, Jadranske lige, FIBA Evročelendža, ULEB Kupa, ali i Univerzijade.

Marinović: Kup je "najlakši" put do osvajanja nekog trofeja, dovoljne su pobede u tri utakmice. Svi vole da igraju Kup i, naravno, da pobede. Prethodnih godina je bio takmičarski značajniji jer se "brojao" za Evroligu ali, bez obzira na sve, i dalje je to jedno od najboljih takmičenja kod nas. Motiva neće nedostajati, iz štampe saznajem da su karte gotovo rasprodate, tako da očekujemo spektakl.

ABA ligaši su uvek favoriti u Kupu, ali to je stanje "na papiru". Ekipe koje dolaze iz Košarkaške lige Srbije nastupaju bar za nijansu rasterećenije, čime se otvara prostor za rezultatsko iznenađenje. U redovima Kragujevčana zato vlada pun oprez i respekt prema rivalu, potvrđuje još jedan iskusni adut Šumadinaca Marko Brkić. Poput Marinovića, i krilni centar "meke" ruke je osvajao trofeje, a poslednji su bili u dresu Igokee sa kojoj je, pored ostalog, došao do nacionalnog kupa BiH.

Brkić: OKK Beograd je neugodan rival, imaju mladu ekipu, igraju brzo. Bojić je najbolji igrač, ima odličnu statistiku, uz njega je još par dobrih igrača. Sigurno je da će želeti da pokažu da mogu ravnopravno da igraju sa nama iz višeg ranga. Trener Stepandić je iskusan stručnjak koji doprinosi da igraju mnogo bolje. Samim tim što igraju protiv ABA ligaša imaju pregršt motiva. Sigurno je da će dati sve od sebe da nam "skinu skalp" i nastave dalje. Neće to biti lagana utakmica. Već smo pokazali ako ne uđemo sa sto odsto snage u utakmicu da teško igramo protiv bilo koga. Moramo da damo sve od sebe i da pobedimo u četvrtfinalu.

Ubedljivo najkorisniji igrač KLS je krilni centar Mega Vizure na pozajmici u OKK Beograd Andrija Bojić (207cm, 1993). Brojke koje ilustruju njegovo kvalitet u aktuelnoj sezoni su: indeks 433, 304 poena (prosečno 16,8), 177 skokova (9,8 po utakmici). Na parketu je 31 minut u proseku.

Po efikasnosti ga slede: bek sa internacionalnim iskustvom Drča (198cm, 1987) - 234 poena, igrač koji je pobedio tumor i uspešno se vratio na teren bek Šepa, bivši član Radničkog (198cm, 1990) - 205 poena, zatim kapiten ekipe, plejmejker Malidžan (190cm, 1988) - 183 poena i bek Đuran (196cm, 1991) - 135.

Marinović: Mi smo favoriti u toj utakmici. Sve osim pobede Radničkog bilo bi iznenađenje. U meč moramo da uđemo koncentrisano i od početka motivisani - da pobedimo. Ako nije baš i gledao našu utakmcu, trener Stepandić je čuo o susretu sa Mađarima. Sigurno je da će pokušati da napravi nešto kako bi nas iznenadio kao Solnok. Bićemo obazrivi. Pripremamo se za OKK kao da je Partizan ili Zvezda. To je utakmica bez koje ne možemo da idemo dalje, ovo je nokaut-takmičenje. Za takve ekipe ovo su najlakše utakmice, oni nemaju šta da izgube. Nadam se da ćemo svi to shvatiti krajnje ozbiljno i da ćemo uraditi dobar posao.

Klonferi su na tabeli KLS peti sa skorom 10-8, koliko ima i Metalac na četvrtom, odnosno Konstantin na šestom mestu. Zaostaju dve pobede za Crnokosom i Borcem, dok je lider Lige FMP sa učinkom 13-5. Prosečno postižu 79,5 poena.

Mediji čine svoje, pa su tako već "isprojektovani" polufinalni parovi ABA ligaša. To može da bude pritisak za ekipe sa Jadrana, ali to mora da jača karakter pravih profesionalaca, nedvosmislen je Marinović.

Marinović: Ukoliko dođe do okršaja sa Zvezdom, čini mi se da smo pokazali da igramo bolje protiv tih jačih ekipa. Sa njima smo odigrali jako dobru utakmicu, nadam se da se neće ponoviti onaj meč iz prvog dela ABA lige. U Beogradu su apsolutni favoriti, ali nećemo se predavati. Imamo mi svoje adute, ako budemo igrali pametno, kao u onih 37 minuta sa njima. Ipak, ne volim da pričam o polufinalu pre odigravanja četvrtfinalne utakmice. Već smo se "opekli", ne treba pričati kao da su neke utakmice već "dobijene".

Marinovića i Brkića raduje što iz medija saznaju i da vlada veliko interesovanje za Kup, ne samo u Beogradu gde će se odigravati, već i u prestonici Šumadije.

- Nadamo se da će nam navijači pomoći u Pioniru kao što su uvek uz nas u Jezeru. Hvala im što su nas bodrili do sada, očekujemo da će doći u velikom broju. Probaćemo da uz njih napravimo dobar rezultat i da navijači ostanu u Beogradu do nedelje uveče. Spremni smo za "produženi vikend" u Beogradu.

Prenos svih utakmica finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća najavila je TV Arena Sport.

Piše:Dejan Milošević

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti