fbpx

Košarkaški spektakl u Kragujevcu-šumadijski vez za top 16!

Košarkaški spektakl u Kragujevcu-šumadijski vez za top 16!

U petom kolu druge faze Evrokupa kragujevački Radnički je ubedljivo savladao ukrajinski Himik 86:68 (25:14, 26:15, 20:22, 15:17), čime zadržava svoje šanse da se, iako debitant, plasira u treći krug.

Otvaranje poslednjeg duela pred kragujevačkom publikom u ovoj fazi bilo je najbolje od početka sezone. Sve je krenulo trojkom Kalinića, a prvi vezani poeni (6:0) omogućili su vođstvo 9:2, da bi Marinović još jednom trojkom napravio prednost 12:5 posle tri i po minuta igre. Ukrajinci su povezali svoje redove tek na par minuta, primakli su se na 12:11, ali to je bio njihov najmanji "minus" ove večeri. Šumadinci pokreću sve pogone, serijom 8:0 izbijaju na 20:11, a gosti beleže tek jedan poen posle četiri "prazna" minuta. Odlučni Šumadinci nisu prepuštali inicijativu, pa su osvojili prvu četvrtinu 25:14, a najraspoloženiji su bili Kalinić (osam poena), Marinović (7) i Birčević (6).

Nikolić u nastavku ne menja petorku koja je stvorila dvocifrenu prednost: Marinović-Kalinić-Mlađan-Birčević-Brkić. Rivali su bili ujednačeni, zaigralo se "koš za koš", da bi sredinom deonice proradila dalekometna paljba Šumadinaca. Trojkama Marinovića i Birčevića došli do osetnijeg vođstva - 39:24. Do kraja prvog poluvremena gostima nije pošlo za rukom da vežu poene, dok su sa druge strane Kragujevčani u završnici dvema mini-serijama 5:0 osvojili prvi deo susreta sa već 51 datim poenom, a primljenih tek 29.

Igrači Himika su se posle velikog predaha vratili na parket znatno raspoloženiji za igru, nakon 14 i po minuta ponovo imaju seriju (7:0) za -15 (51:36). Birčević i Marinović prolaze sami kroz celu odbranu za 56:39, pa sledi nekoliko grešaka domaćina koje Ukrajinci koriste da smanje na -12 (56:44). Ipak, Šumadinci su ponovo stabilno zaigrali, nezaustavljivi Marinović pogađa treću trojku iz petog pokušaja, a Mlađan "dugu dvojku" za 61:44 na isteku 16. minuta. Odmakli su samouvereni Kragujevčani i na +22, trojkom Mlađana i poenima veštog Lešića ispod obruča, da bi gosti "zaokružili" zaostatak na 71:51 na samom kraju treće četvrtine koju su osvojili 20:22.

Za nešto više od dve hiljade navijača u hali Jezero nije bilo zebnje ni u završnih deset minuta. Nikolićevi puleni kao da su bili rešeni da baš Ukrajincima "naplate" sve tesne poraze u nekoliko poslednjih utakmica. Himik poslednjom serijom 6:0 "silazi" na 74:57 u 33. minutu, ali da vrag ne bi odneo šalu, na teren se vraćaju Marinović i Birčević, umesto Dimića i Balmazovića, i skladna petorka Šumadinaca izbija i promil šanse gostiju da naprave već senzaciju i odbrane +5 sa svog terena. Nošeni pesmom obe tribine, Kragujevčani u 35. minutu vode već +24 (79:57), najmlađi članovi ekipe Jevtović i Stevanović povećavaju na 83:59, da bi Pilčević trojkom ubeležio maksimalnih +25 (86:61). Završen akcije Ukrajinaca smanjile su zaostatak na konačnih 86:68.

Svojim blistavim izdanjem pred publikom u Jezeru plenio je Marinović - imao je "dabl-dabl": 16 poena (racionalna realizacija: dva poena 2/3, trojke 3/5, bacanja 3/4) i 13 asistencija, uz to još šest skokova, dve oduzete lopte i četiri iznuđena prekršaja - za indeks korisnosti 30. Lidersku poziciju najboljeg asistenta čitavog Evrokupa još više je učvrstio - sada ima ukupno 127 uspešnih dodavanja, prosečno 8,47.

Odmah za njim po korisnosti bio je kapiten Birčević - najefikasniji igrač pobednika sa 18 poena, osam skokova. Lešić se priključio sa 15 poena, tri skoka, uz osam prekršaja odbrane Himika, Kalinić je zabeležio 13 poena, a Mlađan 11. Strelci su još bili: Pilčević - pet, Brkić, Dimić, Jevtović i Stevanović - po dva.

Daleko ispod svih očekivanja ostala je većina igrača iz sastava Himika, izuzev Gatensa sa 18 i Šuler sa 14 poena.

IZJAVE AKTERA

Karlis Maksvitis, trener Himika

- Čestitam Radničkom na ostvarenoj pobedi. Odigrali su jako dobro, fokusirani su bili tokom cele utakmice. Znali smo koliko je važna ova utakmica, da su sve ekipe u igri za dalji plasman. Došli smo da pokažemo dobru igru, ali to je moguće protiv Radničkog samo ako se baš sve vreme igra dosta agresivno u odbrani i ako ima borbe za svaku loptu. Došli smo da igramo, ali ne i da se borimo. Imali smo puno problema u skoku, kako u odbrani, tako i u napadu. Bilo je pojedinih boljih delova meča za nas, ali to je bilo nedovoljno za pobedu nad Radničkim.

Dušan Mlađan, igrač Radničkog

- Krenuli smo jako dobro, odigrali smo možda najbolju odbranu tokom sezone. Spustili smo Himik na svega 29 poena u prvih 20 minuta. To nam je omogućilo da imamo veliku prednost od 22 poena, a zadržali smo je i u drugom poluvremenu. Čestitam svim igračima i stručnom štabu za ovu veliku pobedu. Sada nas očekuje veliki okršaj sa Albom preko koje možemo da uđemo u Last 16.

Miroslav Muta Nikolić, trener Radničkog

- Hvala, najpre, publici koja nas bodri u najtežim trenucima za klub, kada treba da se održimo. Odigrali smo jako dobro ovu utakmicu, sa mnogo energije, pameti, puno asistencija, borbenosti. Sve nam se pogodilo. Da igramo stalno ovako bilo bi mnogo boljih rezultata. Prolongirali smo pitanje trećeg kruga Evrokupa. Imamo sada najpre teško gostovanje u Podgorici, u okviru ABA lige, pa idemo u Berlin da pokušamo da prođemo i drugi krug. I, šta ćemo onda? Borimo se koliko možemo, pošteno igramo Evrokup i ABA ligu.

Po pitanju novina u sastavu Nikolić je obelodanio da i drugi stranac Šumadinaca Di-Džej Sili napušta klub.

- Sili odlazi u Nemačku. Bio je povređen mesec i po dana, ali se nije snašao kod nas. Ne možemo ovako dalje, a jako mi je žao. Radi se o dobrom momku, ali to je profesionalni sport. Želim mu sve najbolje. U hodu ćemo rešavati neka pitanja, u naredna dva dana dovodimo pojačanje umesto Silija. Videćemo da li će Marinović da ode ili ostaje veran Radničkom. Poznato je u kakvoj smo finansijskoj situaciji, ali momci sve vreme igraju pošteno. Pitanje je ko će da ostane u klubu. Razbijaju nas svi, menadžeri imaju svoje igrače, teško je održati ekipu da igra dalje. Ali, sve ću da uradim da svojim autoritetom zadržim igrače. Pet godina imamo iste probleme, a naša publika to ne zna, ne razume. Mi nemamo za avionske karte da otputujemo u Berlin, što nema veze sa sportom.

Snimak utakmice Radnički-Himik najavljen je na RTS 2 u 1:18 iza ponoći.

U poslednjem kolu Last 32 Evrokupa Kragujevčani gostiju nemačkoj Albi sledeće srede od 20 časova.

Pre toga, u subotu od 21 čas Radnički u Podgorici igra protiv Budućnosti meč 20. kola ABA lige.

RADNIČKI - HIMIK 86:68 (25:14, 26:15, 20:22, 15:17)

KRAGUJEVAC
Dvorana: Jezero
Gledalaca: 2.100
Sudije: Cmikijevič, Aranja i Fufis

RADNIČKI: Sili, Lešić 13, Stevanović 2, Mlađan 11, Kalinić 13, Birčević 18, Pilčević 5, Dimić 2, Balmazović, Brkić 2, Jevtović 2, Marinović 16

HIMIK: Popov 6, Gatens 18, Kovalenko 9, Šuler 14, Freimanis 5, Trejvis 3, Zavadskij 2, Dilejni 5, Pustovji 2, Prokopenko, Rijabčuk 2, Konijev 2

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti