fbpx

Radnički trijumfovao u Morači, sjanom igrom Šumadinci nadigrali Budućnost

Radnički trijumfovao u Morači, sjanom igrom Šumadinci nadigrali  Budućnost

Košarkaši Radničkog izvojevali su jednu od najbitnijih pobeda u ABA ligi, u 20. kolu nadigrali su Budućnost u Podgorici 79:85 (17:28, 20:20, 18:20, 24:17). Trijumf je višestruko značajan, od popravljanja pozicije na regionalnoj tabeli, preko dodatne stimulacije pred odlazak u Berlin na megdan Albi u Evrokupu, do prekidanja neugodne tradicije stalnih poraza u Morači.

Radnički se ovim "brejkom" revanširao Budućnosti za poraz u Jezeru, ali što je još bitnije, sa učinkom 8-12 umakao je najugroženijim ekipama sa ruba tabele ABA lige.

Nikolićevi izabranici su poveli trojkom Brkića i do poslednjeg minuta nisu ispuštali vođstvo. Iako su imali nekoliko minuta većih iskušenja, savladali su sve svoje slabosti i nisu dopustili protivniku da se u odlučujućoj četvrtini približi na manje od četiri poena zaostatka (37 sekundi pre kraja).

Kragujevčani su do sasvim zaslužene pobede došli doslednim poštovanjem svih odbrambenih zadataka koje je stručni štab postavio, čime su domaćini u najvećem delu meča bili zatečeni. Istovremeno, u napadačkoj formaciji bilo je to od onih šuterskih večeri kada trojke, pre svega, donose ključnu prednost Radničkog. Srpski predstavnik je neumoljivo pogađao van linije 6,75 metara (15/32, 46,9%), dok je crnogorski bio ispod svog renomea (5/28, 17,9%).

Timski duh Šumadinaca je pobedio, ali je tandem Marinović-Brkić unosio najveću pometnju kod Podgoričana. Popularni 'Malina' je nakon utvrđivanja saradnje sa klubom najmanje do kraja sezone, vidno relaksiran, odigrao još jednu izuzetnu rolu. Ubeležio je 24 poena (tri trojke), imao 12 uspešnih dodavanja, iznudio deset prekršaja odbrane Budućnosti, povrh svega je dodao i tri uhvaćene lopte.

Brkić je sledio plejmejkera kao poenter, postigao je 20 poena, od toga pet trojki iz sedam pokušaja (71%) i dve dvojke (bez promašaja). Poput njega, demorališuće na domaće igrače delovao je Mlađan - imao je 11 poena, a njegove dve trojke su bile "so na rani" nadigranih domaćina.

Za prvi uspeh u Morači bilo je dovoljno da još četvorica igrača proknjiže poene: Dimić - devet, Balmazović i Lešić - po osam, Birčević - pet. Izostali su pogoci Kalinića, ali je njegovih 22 minuta na parketu donelo traženo destabilizovanje igrača Budućnosti koje je čuvao. Bez poena je bio Pilčević koji je odigrao tek šest minuta jer ga je jedan grublji duel isključio iz igre.

IZJAVE TRENERA

Igor Jovović, trener Budućnosti

- Radnički je zasluženo pobedio. U defanzivi nismo ispoštovali dogovoreno, bili smo meki, dok su oni pogađali dosta otvorenih šuteva, čime su stekli samopouzdanje, koje ih je držalo i u momentima kad smo mogli da hvatamo priključak. Momci su se borili, zaslužuju sve pohvale.

Miroslav Nikolić, trener Radničkog

- Žao mi je što smo im umanjili šanse za završni turnir. Pripremili smo se dobro, kombinovali odbrane i pogađali trojke. Drago mi je i što sam konačno uspeo da trijumfujem u "Morači", to mi nije uspevalo ni dok sam vodio Hemofarm. Ovom pobedom olakšali smo sebi borbu za opstanak.

Kragujevčani se vraćaju kući, da bi se spakovali za sledeće putovanje i pripremili za poslednji izazov u drugoj fazi Evrokupa. U šestom kolu Last 32 igraće protiv Albe, a trijumf u sredu bi značio plasman u eliminacioni treći krug ovog takmičenja.

U 21. kolu ABA lige, naredne subote od 19 časova dočekaće Cedevitu. U toj utakmici, na raspolaganju treneru Nikoliću biće i ovonedeljno pojačanje Dušan Katnić.

BUDUĆNOST - RADNIČKI 79:85 (17:28, 20:20, 18:20, 24:17)

PODGORICA
Dvorana: Morača
Gledalaca: 1.700
Sudije: Radović, Bjedić, Radojković

BUDUĆNOST: Šehović 22, Mihailović 2, Subotić 2, Komatina 8, Mugoša, Vitkovac 16, Protić 2, A. Popović 12, Akindele 3, Ivanović 12

RADNIČKI: Janković, Lešić 8, Jović, Mlađan 11, Kalinić, Birčević 5, Pilčević, Dimić 9, Balmazović 8, Brkić 20, Jevtović, Marinović 24

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti