fbpx

100-ti rođendan FK Vojvodina, srećno!

100-ti rođendan FK Vojvodina, srećno!

Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada danas  počinje proslavu svog 100. rodjendana.

Tačno u podne biće otkrivena spomen-ploča u Temerinskoj 12, na zgradi današnjeg "Tehnometala", gde je Vojvodina zvanično osnovana.

Prisutnima će biti poslužena torta na sedam spratova teška 100 kilograma, a biće otvoreno i 100 flaša šampanjca.

U petak, 7. marta, na platou ispred Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" biće održan koncert, na kojem će svirati bendovi Dram 'N' Zez, Istočno stajanje, SOK91, U prvim redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam nereda, Frontlajn i Toša Maletin i tamburški orkestar.

Centralna proslava biće održana 20. maja, kada bi na stadionu Vojvodine trebalo da gostuje Slavija iz Praga.

Vojvodina je svoje prve utakmice igrala u dresovima svetloplave boje i belim šorcevima, a današnje crveno-bele dresove dobila je od FK Slavije iz Praga, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine do današnjih dana.

Tokom godine biće organizovan i memorijalni turnir "Stevan Neštički", medjunarodni dečiji fudbalski festival, izložbe slika, promocije "Vošinog" vina, retro dresa, DVD-a "Najgolovi" i "Vošinog" ručnog časovnika.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su 6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije, danas Zmaj Jovine gimnazija, kao i ugledni Novosadjani toga vremena.

Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv FK "Šajkaš" i pobedila sa 5:0.

Prvi medjunarodni susret, s timom engleske mornarice, odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2.

Gradski stadion izgradjen je 1924. godine i Vojvodina na njemu igra i danas.

Uz Crvenu zvezdu, Vojvodina je jedini klub iz Srbije koji je osvojio neki evropski trofej, Srednjoevropski kup 1977. godine.

FK Vojvodina je osvojila i dve tutule prvaka SFRJ, 1966. i 1989. godine.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti