fbpx

Kragujevčani velikog srca nude svoje domove ljudima iz Obrenovca

Kragujevčani velikog srca nude svoje domove ljudima iz Obrenovca

Ugroženim žiteljima Obrenovca koji su morali da napuste svoje poplavljene domove Kragujevčani nude kuće i vikendice i poručuju im da u njima mogu da ostanu dokle god žele.

Bez ikakve nadoknade, svoje kuće i vikendice Obrenovčanima nudi šest porodica iz Kragujevca, kao i jedna koja živi u Beogradu, a u gradu na Lepenici ima nepokretnu imovinu.

Humanost je jedini motiv ovih Kragujevčana, ljudi velikog srca, među kojima su bračni par Milan i Verica Stoiljković. Oni su u izjavi Tanjugu rekli da čim su videli poplavljene domove u Obrenovcu odlučili su da se ugroženima podele svoj stambeni prostor površine više od 200 kvadratnih metara.
"Prvi snimak kada smo videli, prvo dete u naručju spasioca, odmah smo odlučili da pomognemo", kaže Verica čiji je suprug penzioner, a ona pred penzijom.

Objašnjava da, kada je na televiziji gledala snimke iz poplavljenog Obrenovca, znala je da ne može da volontira u prikupljanju pomoći, jer trenutno ima zdravstvenih problema zbog bubrega, ali da ona i suprug imaju dovoljno stambenog prostora koji žele da dele sa ugroženima. O tome su se, kako kaže, dogovorili za pet sekundi.
"Odmah sam pozvala Crveni krst i ponudili smo kuću u kojoj živimo", kaže Verica i dodaje da joj je želja da ugosti porodicu sa decom, da deca nisu uslov, ali da bi ona volela da ih bude.

Plac i skromnu vikendicu u Botunju kod Kragujevca, ugroženima od poplava nudi i Blagoje Fidanov, koji je posle 31 godine nastavničkog staža proglašen tehnološkim viškom i sada čeka starosnu penziju.
"Skromno ali iz srca dao bih plac sa malom kućom. Plac ima 15 ari pod voćem, što znači da ima i plodova. Jeste skromno, blizu je grada. Na ovaj način mogu da pomognem. Toliko mogu, toliko imam", kaže Fidanov i ističe da vikendicu i plac nudi ugroženoj porodice na duže vreme.

Fidanov, savezni rukometni sudija, koji slobodno vreme posvećuje unučićima, ali pomaže i komšijama, kad zatreba, danas je sa prijeteljem užurbano sređivao dvorište vikendice obraslo travom i nada se da će neko prihvatiti njegov poklon.
"Video sam iz medija da je narod totalno izgubio sve, ne svi, ali velika većina, i voleo bih da pomognem koliko mogu, da se što pre skuće, jer leto je kratko. Ne što volim, ja sam to u obavezi, kao građanin", rekao je Fidanov i naveo da je njegov otac iz Makedonije u Kragujevac došao 1958. godine.

Dodaje da mu nije prvi put da poklanja i podseća da je pre nekoliko meseci, bez nadoknade, putem oglasa dao klavir, star vise od 100 godina, težine oko 400 kilograma, vlasniku kafane "Ko to tamo peva" u Kniću.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti