fbpx

Ispraćeni ruski spasioci - Večno vam HVALA braćo Rusi!

Ispraćeni ruski spasioci - Večno vam HVALA braćo Rusi!

Beograd -- Ruski spasioci, koji su proteklih dana pomagali u spašavanju žrtava poplava u Srbiji, ispraćeni su danas na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Eduard Čižikov rekao je da je završena spasilačka operacija u Srbiji i zahvalio se pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa na odlučnom i hrabrom delovanju.

On je pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa preneo zahvalnost vlade i posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Srbije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da je poslednjih dana Srbiju zadesila velika nesreća, u kojoj se moglo videti na hiljade junaka koji su pristigli da spašavaju ljude i pomognu im da prevazidju tešku situaciju.

On je ukazao da nisu dolazili samo iz Srbije, već su na molbu vlasti pristigli i iz inostranstva.

"Jako mi je drago što je gotovo stotinu spasilaca iz Rusije aktivno učestvovalo u spašavanju ljudi", kazao je Čepurin dodajući da je o njihovim junačkim postupcima izveštavali mediji, ali i priče spašenih ljudi.

On je izrazio ogromnu zahvalnost spasiocima iz Rusije za njihovu požrtvovanost, smelost i hrabrost.

Čepurin je Čižikovu, u znak zahvalnosti, predao skulpturu Konstantina Velikog, podsećajući da je na teritorijI Srbije rodjeno 17 rimskih imperatora, a Konstantin veliki je značajan po tome što je dozvolio delovanje hrišćanstva.
Pripadnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji je učestvovao u akcijama spašavanja, Valerij Loktinov novinarima je rekao da su spasioci obavljali svoj posao profesionalno i stručno, i da su ruske ekipe učestvovale u evakuaciji stanovništva.

Pjotr Gricin, jedan od spasilaca, preneo je da je bilo više škakljivih situacija sa kojima su se suočili tokom akcije u Sbriji.

Tako je naveo primer kada se jedan čamac pun spašenih prevrnuo i kada su njegove kolege, bez razmišljanja, odlučile da im pruže pomoć, ne obazirući se na moguće žrtve i opremu.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti