fbpx

Kragujevački Radnički spektakularnom igrom oborio Zvezdu

Kragujevački Radnički spektakularnom igrom oborio  Zvezdu

Prva pobeda nad Beograđanima u ovoj sezoni došla je u pravi čas. Ovo je sedmi uspeh Kragujevčana u domaćem prvenstvu kojim je sada i formalno obezbeđeno učešće u domaćem plej-ofu, ali i ABA ligi od jeseni. Sa koje konačne pozicije biće razrešeno u preostala tri kola Superlige. Trenutni učinak Šumadinaca je 7-4 kojim su se utvrdili na četvrtoj poziciji, iza Mega Vizure sa skorom 8-3.

Početno nesnalaženje domaćina, gosti su iskoristi da povedu prvim poenima na meču, međutim, ispostavilo se da je to bilo njiihovo i jedino vođstvo ove večeri. Reprezentativni par Radničkog Birčević-Kalinić pravi prvu seriju 6:0 za preuzimanje vođstva od drugog minuta, a sve do kraja Šumadinci su vladali terenom u većem delu meča. U "praznijim" minutima uspeli su da odole svim atacima vidno uzdrmanih Beograđana. Ekipi trenera Radonjića nije dozvoljena niti jedna duža serija poena, dok je na drugoj polovini terena snajperska pablja uvećavala razliku. Van linije 6,75 metara pogađali su Birčević, Brkić, Dimić, penali su realizovani bez greške, akcije su bile skladne, pa su Kragujevčani puni samopouzdanja osvojili prvi period 29:22.

Trenutno boljeplasirana ekipa Superlige nije ni u nastavku uspevala da nametne svoju igru. Kada su uspeli da smanje "minus" na šest poena, uvek je neko od Nikolićevih aduta iskakao i zadavao nerešive zadatke. Posle primicanja na 40:34, razgalili su se domaćini, trojkom Mlađana su otišli na +12 (48:36), a tu prednost održavali su Marinović i Birčević sa iste razdaljine. Da nije bilo Marjanovića u tim trenucima, zaostatak Zvezde na kraju prvom poluvreme bio bi drastičniji. Ovako, Radnički je i drugu deonicu osvojio - 27:22, što je bilo čak 56 datih poena spram 44 primljena za 20 minuta. Čeličnu koncentraciju koja je krasila Šumadince najbolje je ilustrovala realizacija: bacanja 20/22, dva poena 6/9, trojke 8/17.

Blažič vezuje četiri poena na početku treće četvrtine, a ubrzo gosti imaju i prvu seriju poena 6:0 kojom su se potpuno vratili u meč. Napad Radničkog je zatajio nekoliko minuta, a kada je Birčeviću dosuđena četvrta lična, odnah zatim i isključujuća tehnička, činilo se da domaćin gubi konce igre iz svojih ruku. Ipak, gostujuća ekipa je začuđujuće nervozno nastojala da preokrene tok derbija, što je najbolje oslikavala serija promašaj Katića sa linije slobodnih bacanja (1/4). Nakon par obostrano haotičnih minuta, vraća se pribranost Šumadinaca, Kalinić krči sebi put do obruča rivala, kao hladnokrvne penaldžije nastupaju Lešić i Katnić, sav pritisak je izdržan tako da je nakon 30 minuta vođstvo Radničkog bilo 69:60. Zvezdi je pripao treći kvartal 13:16.

Sa Marinovićem na klupi, Kragujevčani ne otvaraju poslednju deonicu kako su želeli. To koriste tamnoputi asovi iz Beograda da dovedu svoj tim tek na dva poena zaostatka 69:67. Posle dva i po minuta u ovoj deonici, Kalinić prekida seriju 7:0 trojkom iz "mrtvog ugla" čime kao da je sasvim demoralisao rivala. Zatim se na parket vraća popularni "Malina" koji sa Katnićem kreira uzvratnu seriju 7:0 za dvocifrenu prednost Radničkog (79:69) na isteku 36. minuta. Poput odstranjivanja kapitena, ni peta lična greška Lešića nije uzdrmala domaćina, jer Zvezda nije mogla da se odbrani od Brkića koji je sa devet metara upisao treću trojku za 82:73, a kada je i Katnić ubeležio tri poena za 87:75 sredinom 18. minuta, bilo je jasno kome će pripasti bodovi. Navijačke pesme su se zaorile, a potrajale su i nakon završetka ove lepe košarkaške predstave igrača Radničkog koji su derbi završili na rukama navijača. Završna četvrtina pripala je Šumadincima 21:18, što je za konačan rezultat dalo 90:78.

Kvartet najefikasnijih pulena trenera Nikolića predvodio je Marinović, MVP susreta, sa 19 poena (bacanja 7/9, trojke 2/4), po četiri asistencije i skoka i sedam iznuđenih prekršaja. Sa 17 poena (bacanja 8/8, trojke 3/6) i šest skokova sledio ga je kapiten Birčević, dok su po 13 poena upisali drugi reprezentativac Kalinić (bacanja 4/4, dva poena 3/4) i otkrovenje poslednjih kola Katnić (trojke 2/4). Za najbitniju pobedu u sezoni, u strelce su se još upisali: Brkić - devet poena (trojke 3/4), Mlađan - sedam, Lešić i Dimić - po šest.
U poraženom sastavu odskočio je Dženkins sa 19 poena, a uz njega dvocifreni strelci bili su još Nelson sa 15 i Radenović sa deset poena.

IZJAVE AKTERA

Stefan Birčević, igrač Radničkog

- Znali smo šta nas očekuje, od samog starta. Sve što je trener Nikolić zadao mi smo pokušali da prenesemo na teren. Odigrali smo fenomenalno u napadu u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini moralo je da dođe do pada, naši visoki igrači su dobili više ličnih grešaka, pa je bilo teško da iskontrolišemo ovaj meč. Ipak, uspeli smo. Svaka čast mojim saigračima koji su uspeli da iznesu ovu utakmicu i odole naletima u drugom poluvremenu. Izdržali smo, pobedili za ABA ligu u novoj sezoni, a sada nas čeka duel sa Mega Vizurom za to treće mesto.

Miroslav Muta Nikolić, trener Radničkog

- Bilo je nešto manje publike sa naše strane, kao da smo se zadovoljili utakmica u Kragujevcu. Međutim, pohvaljujem ovu publiku koja stalno dolazi, prate naše rezultate. Zvezda je izgubila od Mega Vizure, znali smo da nisu u najboljoj formi. Dobro smo se spremili, i fizički. Ističem našeg kondicionog trenera Mladena Mihajlovića, napravio je dobar posao, sada možemo mnogo bolje da trčimo. Tokom cele godine koristili smo sedam-osam igrača, svaka ima čast za sve ovo što su izdržali. Već su igrali po 35-40 minuta, a sada još imamo i svaki drugi dan utakmice. Najbitinije je - obezbedili smo Jadransku ligu u novoj sezoni, ostaje da rešavamo pitanje trećeg mesta. I da smo izgubili od Zvezde, imali bismo šansu "jureći" razliku protiv Mega Vizure u Jezeru. Normalno, sad moramo da izađemo kao pobednici i iz Železnika i Čačka. Ipak, malo je lakše, Zvezda je bila veliki izazov, ovo je jedno lepo veče za sve nas.

Sledeće kolo je već za dva dana, domaćin Kragujevčana biće FMP u Železniku, a susret je zakazan za 16 časova.

U 13. kolu Radnički završava regularni deo Superlige pred svojim navijačima. Gost će biti Mega Vizura, a meč koji najverovatnije odlučuje o konačnom rasporedu budućih ABA ligaša na programu je u ponedeljak od 20 časova.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti