fbpx

Odbojkašice Srbije osvojile zlato!

Odbojkašice Srbije osvojile zlato!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je u finalu Evropskog prvenstva u Azerbejdžanu selekciju Holandije rezultatom 3:1, po setovima 25:20, 25:22, 18:25, 25:18.

 

Srpske odbojkašice su posle sjajnog turnira u Azerbejdžanu stigle do drugog zlata u istoriji, pošto su već osvojile kontinentalni šampionat 2011. godine. Osim toga Srbija je još jednom bila srebrna, dva puta bronzana, dok je zanimljivo davne 1951. godine u Francuskoj Jugoslavija bila bronzana. Ukupno je ženska odbojkaška reprezentacija osvojila 15. medalju na svim međunarodnim takmićenjima.

Reprezentacija Srbije je prvi set protiv Holandije dobila posle preokreta rezultatom 25:20, iako su odbojkašice za zapada Evrope imale dva poena prednosti. Vodile su Holanđanke na prvom tehničkom tajm-autu sa 8:6, ali su se potom razigrale Tijana Bošković i Brankica Mihajlović, pa je srpski tim ubrzo stigao mali zaostatak, da bi zatim preuzeo vođstvo od 16:14, pre drugog odlaska na odmor. Srbija je potom nastavila i sa dobrom defanzivom, a poslednji poen za 1:0 u setovima Spkinje su osvojile odličnim servisom.

U drugom delu igre je ponovo viđena sjajna igra, a uprkos vođstvu Holandije, Srbija ga je osvojila rezultatom 25:22. Srbija je otvorila set sa 5:1, a vodila je i 8:5, dok su Holanđanke preokrenule krajem seta na 19:16. Ipak, Srpkinje su pojačale blok, požrtvovanom i sjajnom igrom u odbrani ponovo "izvukle" set na svoju stranu.

Srbija je povela početkom trećeg seta, ali su se Holanđanke brzo vratile u igru, blokom osvajaju nekoliko lakih poena i "beže" na 13:5. Pre kraj seta Terzićeva ekipa uspeva da se prbliži na 20:16, ali više od toga nije mogla. Holandija smanjuje na 2:1.

U četvrtom setu su obe ekipe naizmenično preuzimale vođstvo, da bi prvu prednost stekla Srbija od 8:5. Holanđanke su pokušale da igraju agresivnije, ali protiv sjajnih Srpkinja nisu mogle ništa, koje su u velikom stilu privele utakmicu kraju.

Najefikasnija u srpskom timu je bila fenomenalna Tijana Bošković sa 29 poena, pratila ju je Brankica Mihajlović sa 15 poena, dok je 12 puta poentirala Stefana Veljković. Jovana Stevanović je ubeležila devet poena, Tijana Malešević osam poena, a Bojana Živković dva poena.

U holandskom timu najbolja je bila Ivon Belijen sa 13 poena.

zabranice selektora Zorana Terzića su ubedljivom partijom protiv Turske (3:0) izborile finale kontinentalnog takmičenja, dok su Holanđanke eliminisale domaćina Azerbejdžan sa 3:2.

U nedelju su u utakmici za treće mesto odbojkašice Azerbejdžana izgubile Turske 3:1.

Dve selekcije su već igrale međusobnom na ovom turniru, Srbija je slavila u drugom kolu grupne faze sa 3-0 (29:27, 25:17, 25:23).

Autor: Marko Pavlović

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti