fbpx

Petrovac na Limu - skokovi u vodu

Petrovac na Limu - skokovi u vodu

U subotu ,20.jula po 15-ti put  se održava sportsko-turistička manifestacija "Skokovi u vodu Petrovac-Memorijal Pajo Potežica" u Petrovcu nadomak Prijepolja.

Na plažu Petrovac možete doći odakle god da krenete. Možete doputovati vozom, i pre nego što se zaustavite na putničkoj stanici Lučice sa visokog železničkog mosta osmotrite panoramu ove jedinstvene plaže smeštene u podnožju petrovačke stene. Voz će dalje produžiti i pojedine putnike možda odvesti do Petrovca na moru, ali oni putnici koji su krenuli u potragu za ambijentom koji pruža mogućnosti za ekstreemne sportove, neka budu sigurni da će im takvo zadovoljstvo pružiti Petrovac na Limu.

Plaža Petrovac je izuzetno uređena i smeštena uz sami magistralni put u Opštini Prijepolje, a poseduje veliki parking, toalet, prostor za kampovanje i odmor. Svakako najlepši doživljaj ovog ambijenta je ako se dolazi čamcem ili kajakom niz reku Lim. Prijepoljski splavari će vam ponuditi nezaboravnu jednodnevnu regatu čija početna tačka su bukovi kraj manastira Kumanica a odredište je upravo plaža Petrovac. Putnici koji su već odseli na čuvenom odmaralištu kraj vodopada Sopotnice koji se nalaze na samo 6km udaljenosti s lakoćom će se svakodnevno spuštati do plaže i osvežavati.

skokovi u vodu unutrasnja 1

Plaža je uređena na taj način da je kupačima prilaz vodi obezbeđen kako za one najmlađe koji će svoju radost pronaći u plićaku preturajući raznovrsne oblike kamenja u Limu, tako i za one starije i nešto smelije koji će svoju hrabrost okušati skakanjem sa stene Petrovac koja predstavlja stožer ovog ambijenta. Na steni postoji nekoliko platformi za skakanje, a najviša dostiže visinu od 16m. Upravo platforma pomenute visine je i bila uslov da petrovačka stena dobije status stene za skokove sa velikih visina, čime je ova skakaonica stala ''rame uz rame'' sa skakonicama u Užicu, Kragujevcu, Kladovu, Crvenki, Novom Sadu i Adi Ciganliji.

skokovi u vodu unutrasnja 2
Sa ove stene, kako je zapisano u narodnom sećanju uvek se skakalo u bistru vodu Lima i bila je poznata uglavnom okolnom stanovništvu. Međutim, nesebičnim zalaganjem i entuzijazmom ljudi kao što su Pajo Potežica i Predrag i Slavko Marjanović...Petrovac je dostigao tačku ucrtanu u turističku mapu Srbije. Takođe, za ovu plažu pročulo se i u drugim regionima, a skakonicu su oprobali mnogi skakači, kako amateri tako i profesionalci iz različitih krajeva Balkana i Evrope.

Skokovi u vodu, na Petrovcu se tradicionalno održavaju još od 1998. godine i svake godine ovaj vid sportske manifestacije postaje sve masovniji i značajniji, kako za prijepoljski kraj tako i za celu Srbiju. Skokovi u vodu se nekoliko godina održavaju u spomen Paja Potežice, čoveka koji je najviše doprineo razvoju same plaže i takmičenja u skokovima. Tradiciju svakako nastavljaju prijatelji i ljubitelji Petrovca, najlepše ''oaze'' za plivanje, sunčanje i skakanje sa litica stene. Takođe, Turistička organizacija Prijepolja je od svog osnivanja posvećivala punu pažnju i svesrdno pomagala razvoj, a danas to čini i u najvećoj meri što dokazuju rezultati kao što su: izgrađen asfaltni put, tribine, uređena skakaonica, izgrađen toalet, teren za odbojku na pesku i dr. Ove godine Turistička organizacija Prijepolje u saradnji sa klubom ''Župa'' ugostila je takmičare iz Kragujevca, Užica, Kolašina, Podgorice, Višegrada, Konjica, Tuzle, Zenice i Mostara. Poznato je da su svakako najimpozantniji skokovi sa starog mosta u Mostaru, pa je domaćinima manifestacije Skokovi u vodu – ''Memorijal Pajo Potežica'' izuzetno drago što se ostvaruje veza sa čuvenom skakaonicom, i što su na takmičenju u Petrovcu prisutni gotovo svi takmičari koji učestvuju u skokovima sa starog mosta u Mostaru. Ovim se dokazuje značaj i vrednost, kako stene Petrovac tako i same manifestacije koja se svrstava u sami vrh turističkih atrakcija prijepoljskog kraja.


Plaža Petrovac, tj. čitavo područje od manastira Kumanica do Petrovaca, gde se uključuju ponude sela Sopotnica, predstavlja izuzetnu vrednost i otvara praktičnu mogućnost za razvoj celine koja bi sadržala kompletnu ponudu za ekstremne sportove. Sopotnica je selo žubornih vrela i slapova koji su svojim sopotanjem niz litice ka ušću u Lim reci i selu ime dali. Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi Odmor na selu Turističke organizacije Srbije. Odmor na Sopotnici kombinuje se sa uzbudljivim splavarenjem Limom, pešačkim i biciklističkim turama šumovitim Jadovnikom, penjanjem na mnogobrojnim prirodnim stenama i obeleženim smerovima, paraglajdingom i skokovima u vodu sa stene Petrovac koji se održavaju krajem jula ili početkom avgusta svake godine, kada i kamp ekstremnih sportova na Sopotnici.
Ono što je priroda darovala prilično je bajkovito, a zalaganje pojedinaca uz svesrdnu pomoć Turističke organizacije Prijepolja dolazi sve više do videla, tako da se ima gde odsesti, šta videti i doživeti. Aktivno se radi na uređenju smeštajnih kapaciteta tako da putnici mogu slobodno da se zapute do prijepoljskog kraja, duhovnih oaza, seoskih pejsaža, vodenih vrela...i možda, pre il posle Petrovca na moru, dožive svojevrsan ambijent Petrovac na limu. Upravo tu, na plaži Petrovac preispitajte svoju hrabrost skakanjem sa stene visoke 16 m, a ako se predomislite svakako vam ostaje na raspolaganju banjanje u bistroj i čistoj vodi Lima.

spotnica4

slapovi Sopotnice

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti