fbpx

Pančevački "Dani Vajferta"'

Pančevački "Dani Vajferta"'

Dani Vajferta“ gradska manifestacija koja će se i ove godine održati u Pančevu. Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene i/ili živele.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao (marljivost, radoznalost, istraživački duh, odgovornost, čovekoljublje) manifestacija „Dani Vajferta“ ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva, po kome su građani Pančeva bili prepoznatljivi kroz istoriju.

Manifestacija „Dani Vajferta“ počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja, dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra. Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo turistički (ekskurzije sredjnoškolaca i promocija nove turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom grada Pančeva.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti