fbpx

Svetski tamburaški festival u Novom Sadu

Svetski tamburaški festival u Novom Sadu

Svetski tamburaški festival Tamburica fest, održava se u centru Novog Sada i Petrovaradisnkoj tvrđavi kao četvorodnevna manifestacija.

Tamburica fest poseduje jedinstvenu koncepciju i kulturnu misiju afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanja tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou.
Posebnost festivala čini promenada tamburaških orkestara ulicama centra grada, a njegovu okosnicu takmičenje gde se orkestri predstavljaju sa tradicionalnim pesmama, ali i autorskim, novim kompozicijama.

“Tamburica fest” nastao je 2008. godine, kada je prva smotra tamburaša sa svih meridijana održana u živopisnom, najtamburaškijem selu na planeti, Deronje, na severu Bačke. Posle četiri godine održavanja u Deronjama, od 2012. godine, festival se održava u Novom Sadu, u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Za prethodnih deset godina na našem festivalu nastupilo je preko 3.000 muzičara iz ukupno 15 zemalja: Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Rusije, Italije, Grčke, SAD-a, Australije, Slovenije, Srbije, – i taj krug se širi svake godine. Svake godine festival poseti između 50.000 – 60.000 gostiju iz zemlje i inostranstva, a za 10 godina postojanja festival je posetilo oko 800.000 ljudi.

Festival ima status manifestacije od izuzetnog značaja za grad Novi Sad, Vojvodinu i Republiku Srbiju a organizuje se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

Mesto održavanja:Staro gradsko jezgro, Petrovaradinska tvrđava.
Više informacija o festivalu može se naći na sajtu www.tamburicafest.com.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti