fbpx

Zlatne košarkašice Srbije šampionke Evrope!

Zlatne košarkašice Srbije šampionke Evrope!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedom protiv Francuske 63:54 po drugi put u istoriji postale su šampionke Evrope. Najbolje su bile i 2015. godine.

 Francuska, koja je izgubila peto uzastopno finale, je nešto bolje počela meč, ali odbrana srpskog tima bila je na visini zadatka od prvog minuta, a kako je vreme prolazilo i napad je bio sve sigurniji.

Srbija je trojkom Ane Dabović u 7. minutu prvi put povela (10:7) i do odlaska na odmor nije ispuštala prednost. Već u finišu prve četvrtine izabranice Marine Maljković su imale plus 5 (14:9), a serijom 13:0 u 17. minutu bilo je velikih 13 poena viška na kontu srpske ekipe – 31:18.

U tom periodu razigrala se Ivon Anderson, a odlične su bile i Sonja Vasić i Jelena Bruks, sa po 8 poena najefikasnije u prvom poluvremenu.

Francuska je, međutim, uspela da se stabilizuje i uz dve vezane trojke Valerijane Vukosavljević i Sare Mišel odgovori serijom 8:0 i ekspresno se vrati – 31:26.

Srbija je zahvaljujući Dabovićevoj, koja je vezala dve trojke skoro sa zvukom sirene, i poenima Tine Krajišnik u 25. minutu serijom 10:0 došla do 41:26. Francuska skoro pet minuta nije bila postigla koš u trećem periodu, a trojkom Nevene Jovanović u 26. minutu Srbija je imala maksimalnih 46:28.

pak, Francuska je u finišu trećeg perioda iskoristila nekoliko grešaka srpskog tima i serijom 9:0 se vratile u meč – 48:40 pred poslednju četvrtinu.

Nalet francuskog tima osujetila je Bruks, koja je serijom 5:0 ponovo svom timu donela dvocifrenu prednost – 55:42 u 33. minutu.

Ekipa Marine Maljković je rutinski meč priovela kraju i posle bronze na EP 2019. po drugi put u istoriji osvojila evropsku krunu.

Anderon je bila najefikasnija sa 18 poena (9/13 za dva), uz 4 asistencije, Bruks je dodala 15, Vasić 12, uz 8 skokova i 6 asistencija, Dabović 9 (3/5 za tri), a Tina Krajišnik 2, uz 13 skokova i 2 asistencije.

U poraženoj ekipi Valerian Vukosavljević je imala 15, a Marin Žones 13.

 Autor:Branimir Smilić

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti