fbpx

Sremska kulenijada u Erdeviku

Sremska kulenijada u Erdeviku

Turistička organizacija Šid  najavljuje da će se u subotu, 03. jula 2021. godine u Erdeviku, fruškogorskom naselju nadomak Šida, održati tradicionalna XXII „Sremska kulenijada“ u organizaciji Opštine Šid, Mesne zajednice Erdevik, Kulturno obrazovnog centra Šid, Turističke organizacije Šid i Privredne komore Srema. Otvaranje manifestacije je u 11.00 časova, a za kraj programa , u 21.00 čas predviđen je muzički koncert grupe „Lapsus bend“.

Već treću deceniju opština Šid ima priliku da ugosti veliki broj posetilaca koji će imati priliku da na poseban način, kroz ukuse, muziku i igru upoznaju tradiciju, kulturu i život u Sremu. I ove godine, veliki broj proizvođača autohtonog sremskog proizvoda – kulena i kvalitetnih vina sa fruškogorskog vinogorja imaće priliku da predstavi svoje proizvode, uz prigodan celodnevni kulturno-umetnički program. Manifestacija je izložbeno-prodajnog i takmičarskog karaktera, a na repertoaru se mogu pronaći, pre svega kulen i vino, a potom i drugi suhomesnati proizvodi, različita vina i razni specijaliteti iz „Sremačke kuhinje“.

Ovaj mesni delikates se izrađuje od sledećih sastojaka: svinjsko meso prve kategorije, čvrsto masno tkivo, kuhinjska so i crvena ljuta začinska paprika. Nakon čišćenja od masnog i grubljeg vezivnog tkiva, meso se usitnjava i meša sa kuhinjskom soli i paprikom. Svinjsko slepo crevo se puni pripremljenim nadevom. Nakon punjenja, vezivanja i ceđenja, kulen se hladno dimi od sedam do deset dana. Zatim sledi proces sušenja i zrenja, koji traje minimalno pet meseci, a u zavisnosti od veličine kulena i duže.

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti