fbpx

Ekološke akcije Kluba volontera NIS-a: Promeni okolnosti u svojoj okolini!

Ekološke akcije Kluba volontera NIS-a: Promeni okolnosti u svojoj okolini!

Članovi Kluba volontera NIS-a, zaposleni u kompaniji, nastavili su sa realizacijom volonterskih akcija koje u fokusu imaju zaštitu životne sredine i poboljšanje uslova za život građana u lokalnim zajednicama u kojima kompanija posluje. Ove godine, pored brojnih redovnih aktivnosti, Klub volontera NIS-a sproveo je i tri akcije pod sloganom „Promeni okolnosti u svojoj okolini“, koje su izabrane na internom volonterskom konkursu kompanije.

U okviru akcije „Ulepšajmo zajedno naše selo“, NIS-ovi volonteri su u Banatskom Velikom Selu novim sadnicama hrasta oplemenili park u centru mesta, ofarban je i amfiteatar u parku, zamenjene su oštećene kante za otpatke i uređene dotrajale klupe i betonske žardinjere. Kako je ova zelena površina jedini park u mestu, posećuju je meštani svih generacija i tu se održavaju i brojni kulturni programi i manifestacije tokom leta.

NIS EKOLOSKA AKCIJA Banatsko Veliko Selo

Druga volonterska akcija realizovana je u Bačkoj Palanci, gde su, pored uređenja zelene površine duž nasipa uz levu obalu Dunava koji je dug 2000 metara i koji se nalazi u sklopu parka prirode „Tikvara“, postavljene i nove betonske kante za otpatke. Inače, jezero „Tikvara“ je jedino prirodno jezero na celom toku Dunava i predstavlja jedno od omiljenih mesta okupljanja ljubitelja prirode i sportova na vodi.

NIS EKOLOSKA AKCIJA Bačka Palanka 2

Treća akcija, pod nazivom „Okolina mora biti zdrava“, imala je za cilj ozelenjavanje modernog bazenskog kompleksa na području Sportsko-rekreativnog centra „Vašarište“ u Kuli, gde slobodno vreme tokom leta provodi većina lokalnog stanovništva i posetilaca Kule.

„Budući da na teritoriji opštine Kula kompanija NIS ima tri stanice za snabdevanje gorivom, na kojima je angažovano 20 zaposlenih, veoma nam je važno da budemo dobar član zajednice u kojoj poslujemo. Zahvaljujući ovoj volonterskoj akciji, koju smo realizovali u partnerstvu sa Opštinskom upravom Kula i Sportsko-rekreativnim centrom „Vašarište“, na novoizgrađenom modernom kompleksu bazena zasadili smo 22 sadnice crvenog javora. Ovom ekološkom akcijom, pored pozitivnog uticaja na životnu sredinu, što nam je bio prioritet, želeli smo i da pružimo podršku razvoju lokalne zajednice“, istakla je Bojana Radojević, direktorka Departmana za maloprodaju i član Kluba volontera kompanije NIS.

Pored ovih projekta, na pomenuti interni konkurs u kompaniji pristigao je veliki broj kvalitetnih predloga, te su vredni NIS-ovi volonteri sproveli još dve ekološke akcije.
Prva od njih, nazvana „Hajde da zajedno rastemo u zelenoj okolini“, realizovana je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu. Sadnjom tuja, japanskog javora i cveća, oplemenjeni su dvorište i ulazni hol centra, dok je istovremeno obnovljena dečija bašta lekovitog bilja. Pored toga, NIS-ovi volonteri su štićenicima centra održali predavanje na temu zaštite životne sredine sa fokusom na reciklažu, nakon čega su zajedno pravili saksije u koje su sadili začinsko bilje.

NIS EKOLOSKA AKCIJA Zvečanska 2
Druga akcija sprovedena je u parku u Bloku 21 u Beogradu i u okviru nje su očišćene zelene površine, ofarban je postojeći parkovski i dečiji mobilijar i postavljena zaštitna ograda duž drvoreda, a uz veliku pomoć maturanata Desete gimnazije „Mihajlo Pupin“ ofarbana je i ograda ove škole, koja se nalazi uz park.

U navedenim akcijama učestvovalo je gotovo 60 NIS-ovih volontera, koji su nesebično donirali više od 160 volonterskih sati. Podršku realizaciji ovih akcija volonterima su pružili predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, kao i lokalno stanovništvo.

Klub volontera NIS-a osnovan je 2018. godine i danas broji više od 1650 članova. Jedan od fokusa njihovih mnogobrojnih aktivnosti je jačanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja.

NIS EKOLOSKA AKCIJA Blok 21

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti