fbpx

Pršutijada u Mačkatu, pravi gastronomski doživljaj

Pršutijada u Mačkatu, pravi gastronomski doživljaj

U petak, 10. februara sa početkom u 10 časova svečano otvaranje I proglašenje pobednika 21. Sajma suvomesnatih proizvoda “Pršutijada” u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu.
21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača u selu Mačkat, centru gastronomskog uživanja I doživljaja. Ovaj događaj biće prilika da se na jednom mestu vide I probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta, birani domaći mesni proivodi, koji se vekovima proizvode na području opštine Čajetina.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija I zaslužuje „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor. Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa. Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće "Jugoinspekt" iz Beograda.

Svake godine za posetioce ''Pršutijade'' organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Program manifestacije nalazi se u nastavku:

PETAK, 10. FEBRUAR:
10 časova: - Svečano otvaranje I proglašenje pobednika;
-Kulturno zabavni program:
• Dečji hor OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;
SUBOTA, 11. FEBRUAR:
14 časova: - Kulturno zabavni program:
• Udruženje za negovanje narodne tradicije ZLATIBOR" – Čajetina – Veterani;
• Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;
NEDELJA, 12. FEBRUAR:
15 časova: - Izvlačenje dobitnika nagradne igre;
- Kulturno zabavni program:
• Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;

Tokom sva tri dana trajanja ove 21. Pršutijade održava se sajamska prodaja suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.

 

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti