fbpx

"Sremska kulenijada“ 03. juna u Erdeviku kod Šida

"Sremska kulenijada“ 03. juna u Erdeviku kod Šida

Privredna komora Srbije Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, Opština Šid i MZ Erdevik organizuju ove 03. juna privredno-turističku manifestaciju 24. „Sremsku kulenijadu“ u Erdeviku.

 „Sremska kulenijada“ se održava u stoletnom parku u centru Erdevika, nadomak Šida, koji se prostire na oko 2 hektara, i ima preko 150 izlagača i oko 10.000 posetioca. To je jedinstvena manifestacija za ceo Srem koja integriše i afirmiše širok spektar kulturne raznolikosti regiona i njegove ekonomske potencijale kada su hrana i turizam u pitanju, a krajni cilj manifestacije da postane mesto susreta kupaca i prodavaca.

Manifestacija okuplja privredna društva, preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva iz čitave Republike Srbije koja se bave preradom mesa, proizvodnjom mesnih prerađevina, ali i proizvođače začina, proizvođače vina, sira, meda...

Ovo je jedinstvena mogućnost da se na jednom mestu prikaže pored kulturnog i privredno – turistički značaj Srema.

Sremski kulen je suva fermentisana kobasica koja se vekovima, u zimskom periodu, proizvodi na području Srema u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.
Ovaj ukusni mesni delikates je elipsastog oblika, a masa te kobasice u značajnoj meri može da varira u zavisnosti od veličine prirodnog omotača, odnosno svinjskog slepog creva. Boja Sremskog kulena je narandžasto-smeđa do crvenkasto-smeđa. Kobasica je sa obe strane podvezana kanapom, a oko većih komada može da bude upletena mreža. Pri dodiru, kobasica u omotaču je tvrde konzistencije. Presek se sastoji od ujednačenih komadića mišićnog tkiva stabilne tamno-crvene boje i u manjem obimu čvrstog masnog tkiva bele boje. Sastojci su istog stepena usitnjenosti, dobro povezani i ravnomerno raspoređeni u mozaik. Miris je prijatan, na dimljeno fermentisano zrelo svinjsko meso i papriku, a ukus je specifičan, prijatan, pikantno ljut, ne previše slan ni kiseo.

Oznaka geografskog porekla ovog nadaleko čuvenog proizvoda je registrovana još 1992. godine, a 2013. je izvršena izmena i dopuna „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla Sremski kulen“, čime su uvaženi svi elementi specifičnosti i tradicije proizvodnje.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti