fbpx

Sajam šljiva u Osečini od 01. do 03. septembra 2023. godine

Sajam šljiva u Osečini od 01. do 03. septembra 2023. godine

Privredno-turistička i kulturno zabavna manifestacija Sajam šljiva u Osečini nastala je 2006. godine. Sajam je zamišljen kao definicaja jednog prostora u zapadnoj Srbiji i predstavlja ključni događaj koncepta koji je među ljudima u ovom kraju prepoznat kao osnovni kvalitet koga bi trebalo stalno negovati, kvalitativno unapređivati, stručno isticati i ekonomski što bolje plasirati.

Najvažniji cilj manifestacije je da povrati važnost šljivi – podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi, zatim da doprinese unapređenju šljivarstva na ovom području, kao i da kroz brojne sajamske sadržaje afirmiše i sve druge resurse i potencijale kojima opština Osečina raspolaže ne samo u ovoj već i u drugim oblastima.

Zlatna medelja Sajma je priznanje koje garantuje kvalitet.

U okviru Sajma postoji i deo Zlatne ruke – Podgorine koji sa bavi očuvanjem tradicije izrade ručnih radova i zdrave domaće hrane. U prodajno – izložbenom prostoru nalaze tradicionalni srpski sto, a najbolji radovi se ocenjuju i nagrađuju vrednim nagradama. Izložba „Zlatne ruke”, na kojoj se predstavljaju sačuvani primerci naše bogate baštine, zatim nove rukotvorine i gastronomski specijaliteti urađeni po uzoru na pređašnje ili po repceptima iz prošlosti, jedna je najatraktivnijih pratećih sadržaja. Tu spada i Trg starih zanata sa nekoliko, samo za sajamske prilike, onovljenih radnji ovdašnjih majstora-zanatlija.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti