fbpx

Srbija na svetskom foto konkursu

Srbija na svetskom foto konkursu

Srbija od danas ponovo učestvuje u globalnom foto-konkursu "Wiki Loves Monuments 2013", u okviru kojeg će se do 30. septembra prikupljati fotografije spomenika i kulturnih dobara u 50 zemalja širom sveta, saopštila je Wikimedia Srbije.

wikimedia srbija

Naša zemlja je i prošle godine učestvovala u tom velikom svetskom foto-konkursu, organizovanom od strane lokalnih Wikimedia ogranaka.

Žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti fotografije odabraće 15 najboljih autorskih snimaka nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod "Creative Commons" slobodnom licencom.

Cilj konkursa je podsticanje građana da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji ima više od 2400 registrovanih.

Najuspešniji fotografi osvojiće vredne nagrade i ući u uži izbor za najbolje fotografije na globalnom konkursu "Wiki Loves Monuments", čija je glavna nagrada 2.000 evra.

Inicijator i jedan od osnivača ovog takmičenja Lodevajk Gelauf bio je podstaknut činjenicom da za mnoge istorijski i kulturno značajne spomenike i građevine širom sveta na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje.

Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi, koji nemaju priliku da ih posete. "Wiki Loves Monuments" pruža način da volonteri širom sveta prikažu kulturna dobra svojih zemalja i da podele te slike sa svima, putem online enciklopedije Wikipedia.

Projekat je prošle godine, drugi put za redom, upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći foto-konkurs na svetu. Više od 15.000 učesnika iz 36 zemalja prikupilo je 353.768 fotografija, a ove godine očekuje se još veći broj.

U Srbiji je lane na konkurs stiglo 3.753 fotografije od 153 autora i to je bilo najveće takmičenje tog tipa u našoj zemlji.

Na ukupnoj listi Srbija je bila na 22. mestu po broju poslatih fotografija, što je vredan rezultat imajući u vidu broj stanovnika u Srbiji i u ostalim zemljama učesnicama.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti