fbpx

U Zaječaru 22.Dani Zorana Radmilovića - velikana srpskog glumišta koji je menjao svet teatra

U Zaječaru 22.Dani Zorana Radmilovića - velikana srpskog glumišta koji je menjao svet teatra

U Zaječaru 26. oktobra u pozorištu Timočke krajine počinje glavni program 22. festivala "Dani Zorana Radmilovića", koji će zvanično otvoriti akademik Dragoslav Mihailović.

Prethodno, 25. oktobra biće održano pred-festivalsko veče na kojem će gostovati popularni glumac, pisac i reditelj Zijah Sokolović sa svojom poznatom predstavom "Cabares Cabarei".

Prvu predstavu u glavnom programu izvešće ansambl domaćina - "Skupljač", po tekstu Dragoslava Mihailovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, najavio je v.d. direktora zaječarskog teatra Miljan Gogić.

zoran radmilovic unutrasnja

To će biti premijera "Skupljača", a pored Mensura igraju Ana Bretšnajder, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova.

Do 2. novembra u zvaničnoj konkurenciji učestvovaće još sedam predstava iz Beograda, Užica, Kruševca i Virovitice (Hrvatska).

Narodno pozorište Užice izvešće komad Iva Brešana "Svečana večera u pogrebnom preduzeću" u režiji Snežane Udicki.

Kazalište Virovitica gostuje sa dramom Tenesija Vilijamsa "Mačka na vrućem limenom krovu", koju je režirao Samo M. Strelec.

Kruševačko pozorište izvešće predstavu "1915- Tragedija jednog naroda" Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića.

Iz Beograda dolaze Zvezdara teatar - "Boing boing" Marka Kamelotija u režiji Predraga Stojmenovića, Atelje 212 - "Sveti Georgije ubiva aždahu" Duška Kovačevića u obnovljenoj režiji Ljubomira Draškića, Beogradsko dramsko pozorište - "Eling" Sajmona Benta u režiji Marka Manojlovića.

Poslednje večeri gostuje Pozorište na Terazijama sa predstavom "Čaj od jasmina", po tekstu Vesne Stanković u dramatizaciji Željka Jovanovića.

Zatim će dodelom nagrada i završnom besedom festival biti svečano zatvoren.

Gogić je najavio i bogat prateći program, predstavljanje knjiga i pozorišnih časopisa, izložbe, projekcije, koncerte.

U Pozorištu Timočke krajine završena je projektna dokumentacija tako da bi od novembra mogla da počne rekonstrukcija protivpožarne zaštite, zahvaljujući gradskoj upravi koja je našla razumevanja za jedino pozorište u ovom delu Srbije i za realizaciju projekta opredelila 18 miliona dinara.

O Zoranu:

"Lik kralja Ibija, Radovana trećeg, u Radmilovićevom tumačenju predstavlja fenomen naših dana: radost prepoznavanja, radost bezgraničnae moći smeha, radost poistovećivanja publike i glumca.
Onog časa kad počinje razgovor o njegovoj glumi, to je pre svega, prostor njegove apsolutne slobode koju je, s promenjljivom srećom, tražio u životu. Valja odmah napraviti ogradu: njegova umetnička sloboda nije ukidala slobodu drugima, naprotiv, drugi su njome dobijali.
Igra „skoro kao Radmilović". „Skoro" je visoka, najviša mera kvaliteta po kojoj se u našem pozorištu ceni glumački posao. "

Feliks Pašić

Podeli ovu vest

14/02/2014 0 comment

U Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, vodeni tragom plodne zemlje, postalo je jasno gde treba pustiti korenje. Smeštena na prelepim padinama koje obezbeduju idealnu izloženost suncu, vinarija Temet oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronade sklad u radu i životu pod istim ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti