fbpx

Kustirica snima film o srpskom narodu povodom 100 godišnjice od početka Prvog svetskog rata

Kustirica snima  film o srpskom narodu povodom 100 godišnjice od početka Prvog svetskog rata

Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata.

Direktor Odelenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu Miroslav Jovanović izjavio je da je Medjunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata ocenio da priprema obeležavanja te godišnjice u Sarajevu ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinandu.

Jovanović je istakao da će se Andrićev institut potruditi da obeležavanje početka Prvog svetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom i naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna najreferentnijih tačaka u Evropi i svetu.

On je, nakon jučerašnjeg sastanka Medjunarodnog odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Andrićgradu najavio i da će taj institut organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionarni značaj kada je reč o uzrocima početka Prvog svetskog rata.

"Odbor za istoriju Andrićevog instituta neće se zadržati samo na ovome, već će aktivnosti biti nastvljene i naredne tri godine, što znači 2015. 2016. i 2017. Za obeležavanje godišnjice završetka Prvog svetskog rata planiramo održavanje međunarodnog kongresa koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokusajima da se sadašnja istina o ovom dogadjaju izmeni", rekao je Jovanović agenciji Srna, preneli su banjalučki mediji.

Podsetio je da, kako je rekao, neki za početak Prvog svetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obeleži 2018. godina, pa I 2019, jer je srpski narod bio medju pobednicima u toj svetskoj apokalipsi.

Prvom sastanku Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, osim Jovanovića i Kusturice, prisustvovali su Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Ahirva Srbije Miroslav Perisisić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.
Najavljeno je i da će Odbor biti proširen i nekim vodećim svetskim istoričarima.

Podeli ovu vest

01/04/2018 0 comment

April nije samo aprililili! To je četvrti mesec u godini,proleće je na početku.Trava ozelenela,šuma olistala,bilje stasalo za branje. Skoro da je jul,samo što su dani kraći. Narod kao narod, uveg gleda šta se u prirodi dešava. Zato su naši preci, mudri Srbi, ovaj mesec zvali: biljar, biljober,travanj,lisni. ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti