fbpx

Najbolji srpski film svih vremena - SKUPLJAČI PERJA

Najbolji srpski film svih vremena - SKUPLJAČI PERJA

Film Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja", se u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije svrstava među najznačajnija filmska ostvarenja tzv. „crnog talasa", a 1983. godine kritika ga je proglasila najboljim filmom svih vremena tadašnje kinematografije.

Film je snimljen 1967. godine, u produkciji „Avala filma", a iste godine postigao je i međunarodnu slavu, osvojivši gran pri žirija Filmskog festivala u Kanu, te Nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, da bi 1968. godine bio nominovan i za Oskara. Aleksandar Petrović biće proglašen za jednog od najtalentovanijih i najveštijih evropskih reditelja šezdesetih godina prošlog veka. „Skupljači perja" će u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije ostati zabeležen kao prvi igrani film nagrađen na međunarodnom festivalu.

Protagonisti ove metaforične socijalne drame o životu Roma, „skupljača perja" na severu Vojvodine, su Bata Živojinović, Gordana Jovanović , Olivera Vučo , Mija Aleksić ,Bekim Fehmiu i drugi, a Petrović je sve uloge, osim vodećih, poverio naturščicima , što filmu daje posebnu autentičnost i dokumentarnost. Čak se i glavna glumica Gordana Jovanović prvi put pojavila u „Skupljačima perja" .
Ovaj film ostaće zapamćen ne samo po vrsnom scenariju i režiji Aleksandra Petrovića, brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, izuzetnim glumačkim ostvarenjima, nego i po izvanrednoj fotografiji Tomislava Pintera, kao i muzici koju je birao sam Saša Petrović.
Aleksandar Saša Petrović je rođen 1924. godine u Parizu, gdje je i umro 1994. godine. Studirao je filmsku režiju na Akademiji za prestižne scenske umjetnosti (FAMU) u Pragu od 1947. do 1948. godine, a diplomirao je istoriju umetnosti 1955. godine u Beogradu. Od 1948. godine učestvovao je u raznim filmskim projektima, u početku asistirajući drugim rediteljima i snimajući, usput, dokumentarce. Od njegovih ranih kratkometražnih filmova veoma zapaženi su bili dokumentarci "Let nad močvarom" (1956), "Petar Dobrović" (1958), "Putevi" (1959) i "Sabori" (1963).

Nakon igranih filmova "Dvoje" (1961) i "Dani" (1963) uspješno režira ratnu dramu "Tri" (1965), film koji je 1966. godine nominovan za Oskara.
Bio je jedan od osnivača tzv. Novog jugoslovenskog filmskog pravca i pripadao je crnom talasu jugoslovenskog filma sedamdesetih godina prošlog veka zbog čega je bio meta ideoloških napada tadašnjeg režima. Aleksandar Petrović je bio reditelj, pisac, producent, kompozitor, pedagog i filmski pregalac. Bio je stvaralac koji je smelošću u tretiranju osetljivih tema i originalnim ostvarenjima proslavio srpski film u svetu. Kao profesor dramske umetnosti u Beogradu, napisao je nekoliko knjiga o filmu i filmskoj teoriji.
Pored navedenih, režirao je i filmove: "Jedini izlaz" (1956), "Biće skoro propast sveta" (1968), "Maestro i Margarita" (1972), "Grupni portret s damom" (1977), "Seobe" (1994).

Podeli ovu vest

14/02/2024 0 comment

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije,obdaren isceljiteljskim moćima,zbog kojih je bio čuven već od mladosti.U vreme njegove mladosti Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, koji je imao umobolnu ćerku Gordijanu. Njoj nijedan lekar, a mnogi su pokušavali, nije mogao pomoći. Kada se čulo po carstvu da Trifun ima velike moći, car ga pozva ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti