fbpx

Dis ponovo u svom "Proleću"

Dis ponovo u svom "Proleću"

Proglašavanjem dobitnika Disove nagrade za 2014. godinu, danas je u Čačku, 51. put za redom, otpočelo „Disovo proleće", a priznanje je pripalo Ani Ristović
Prema rečima predsednika žirija, Stojana Ðorđića, Ristovićeva je uspostavila neobične i tanane veze sa disovskim nasledem u srpskoj književnosti.

„Od Disove čame do melanholije Ane Ristović, od njegove jeze do njenih strahova, od budenja mrtve drage do budnog ženskog pesničkog subjekta koji svedoči o dramatičnom susretu sa sobom i svetom, Ana se istakla kao stvaralac koji pomera granice savremenog pesništva", naveo je on na svečanom otvaranju manifestacije.

Direktorka „Disovog proleća" i Gradske biblioteke u Čačku koja nosi ime ovog velikog pesnika, Danica Otašević, rekla je da će u programske svečanosti posetioce 13. marta uvesti Matija Bećković, koji će održati književno veče pod nazivom „Ćeraćemo se još".

„Pod zaštitom stiha, sa očima izvan svakog zla više od pola veka u Čačku traje ovaj kulturni dogadaj, a Dis je vizit karta ovog grada, s kojom se može ući na svaka vrata i svuda će nas dočekati sa nekim stihom velikog pesnika", rekla je ona, dodajući da se tragično stradali stvaralac iz Zablaća upisao zlatnim slovima u istoriju naše književnosti.

Posetioci „Disovog proleća", između ostalog, imaće priliku da 20. marta prate promociju srpske epske fantastike, koju će predstaviti Aleksandar Tešić, autor romana „Kosingas" i „Zmaj i ždral", koji su dostigli veliku popularnost kod domaće publike.

Za 27. mart zakazan je prikaz romana Radoja M. Jankovića, „Dani i godine", kojim biblioteka počinje ciklus obeležavanja 100 godina od izbijanja Velikog (Prvog svetskog) rata.

Književno veče posvećeno Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, pod nazivom „Pesme bola i ponosa" održaće se 8. aprila, a stihove će kazivati Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovogodišnja manifestacija biće predstavljena na Filozofskom fakultetu u Nišu, 10. aprila, tribinom „U zagrljaju Nišave i Morave".

Veče povodom 150 godina od rodenja Branislava Nušića, „Nušić naš nasušni", biće održano 14. maja, a slovo o poeziji „Dis za sva vremena", osam dana kasnije.

Kruna „Disovog proleća" biće dodela nagrade 23. maja, kada će biti otvorena izložba o laureatu ovog priznanja.

Vladislav Petković Dis roden je 10. marta 1880. godine u selu Zablaću kod Čačka. Zbirku pesama "Utopljene duše"objavio je 1911, a dve godine kasnije knjigu rodoljubive poezije "Mi čekamo cara".

Brod "Italija" na kome je Dis putovao iz Francuske na Krf torpedovan je u zoru 17. maja 1917. godine. U talasima Jonskog mora, u plavoj grobnici smrti, ostao je zauvek "pesnik utopljenih duša".

Prvo Disovo proleće organizovano je 13. aprila 1964. godine, a Disova nagrada predstavlja krunu poetskog opusa jednog stvaraoca.

Inače, organizatori 51. Disovog proleća su Gradska biblioteka i Odbor, a pokrovitelji Grad Čačak i Ministarstvo kulture. Manifestacija će biti zatvorena 30. maja, a ovogodišnje Disove svečanosti koštaće oko 1,5 miliona dinara.

Podeli ovu vest

18/02/2017 0 comment

Svake godine mesari se u Turiji trude da obore svetski rekord u dužini kobasice, pa će ove godine, kako je najavio glavni organizator manifestacije Miroslav Medurić Čika, praviti kobasicu koja će biti dugačka 2.033 metra. Kobasicijada godinama okuplja oko 10.000 posetilaca ne samo iz Srbije, već i iz Slovenije, Madjarske....tačno u podne počeće ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti