fbpx

Kopija dečanske crkve u Andrićgradu - Kustin umetnički domet

Kopija dečanske crkve u Andrićgradu - Kustin umetnički domet

I sam, diveći se krasnome mestu, na ušću dve reke u Višegradu, neimar Andrićgrada Emir Kusturica, podiže hram na vodi. Plemenito delo svetski priznatog filmskog umetnika isijava u noći, tako da svaki prolaznik stiče utisak da ova bogomolja plovi na vodi.

Višegradski Dečani posvećeni su srpskom caru Lazaru Hrebeljanoviću, stradalniku za veru hrišćansku i njegovim ratnicima, hram koji ovih dana dobija nove obrise u svojoj unutrašnjosti.

- „U crkvi se trenutno izvode radovi na pripremi poda za polaganje mermernih ploča koje se izrađuju u Aranđelovcu u fabrici „Šumadija". Celi prostor površine 350 kvadratnih metara će biti urađen u mozaiku od indijskog kašmira. To je veoma neobičan kamen u više boja", – kaže nam glavni inženjer radova u Andrićgradu Radomir Stojić.

On dodaje da se pripremaju i obloge za šest nosivih stubova u hramu. Stubovi su visoki šest metara sa osam uglova i oni će biti druge boje u odnosu na pod. Obložiće se i bočni zidovi u visini od jednog metra skupocenim mermerom iz praktičnih razloga da ne bi došlo do oštećenja freski kojim će biti oslikana cela unutrašnjost hrama.

- „U Beogradu se privode kraju radovi na pozlati krsta, visine oko pet metara koji će dominirati iznad carskih dveri na oltaru. Urađene su i četiri prestone ikone i u toku je njihova montaža u rezbareni drveni ikonostas, delo hercegovačkih majstora, Rajka Šinikovića i njegova tri sina. Višegrađani mogu očekivati da se jedan od najlepših ikonostasa na regiji postavi u hram za dvadesetak dana", – kazao je Stojić uz napomenu, da se trenutno u oltaru sa leve i desne strane, ispod poda rade dve kripte po uzoru na Visoke Dečane.

U planu je da se uradi svetionik sa zvonikom, koji će biti veoma visok i koji će dominirati crkvom, koja svojom lepotom podseća na najlepše srednjovekovne hramove koje su gradili srpski kraljevi Nemanjići.

Oko hrama će biti zasađeno zelenilo uz šetalište sa pogledom na Drinu i bližu okolinu. Ktitor ovog hrama Emir Kusturica, založio se da arhitektonsko uređenje crkve bude što verodostijnije zadužbini Stefana Dečanskog koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, samo u umanjenim dimenzijama. Ovim uzvišenim činom on je bogato obdario Višegrad i njegove žitelje.

Očekuje se da će za Vidovdan 28. juna, crkvu kneza Lazara u Andrićgradu pohoditi mnogo vernika iz raznih krajeva sveta, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija uz obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i sarajevskog atentata.

Autor:Mira Andrić

Podeli ovu vest

11/11/2017 0 comment

Srpska ramonda je biljka koja raste Srbiji, uglavnom na istoku i jugoistoku, kao i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 m), na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila najžešće borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu. ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

04/05/2024 0 comment

Studenica kao najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije i danas predstavlja veliki umetnički i duhovni centar srpskog naroda. Mnogi ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

06/05/2024 0 comment

Praznik posvećen Svetom velikomučeniku Đorđu, koji je rođen u imućnoj hrišćanskoj porodici u Kapadokiji. Za ovozemaljskog života bio je tribun u ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti