fbpx

"Boljšoj" festival na Mećavniku

"Boljšoj" festival na Mećavniku

Festival klasične muzike "Boljšoj" biće održan na Mećavniku na Mokroj Gori od 10. do 12. jula, a gosti manifestacije su violinistkinja Aljona Bajeva i pijanisti Denis Macujev i Aleksandar Madžar, najavili su organizatori.

Direktorka festivala Nana Kusturica rekla je na konferenciji za novinare da festival promoviše mlade muzičke talente Srbije i Republike Srpske (RS) i da su u toku pregovori da sledeće godine predstavi i studente iz Rusije.

- To je sve u želji da naš festival postavimo na mapu internacionalnih festivala klasične muzike - rekla je Kusturica i dodala da je glavni program drugog festivalskog izdanja dvostruko veći u odnosu na prethodnu godinu.

Selektor takmičarskog programa festivala Dejan Sparavalo rekao je da se ove godine prijavio veliki broj učenika i studenata muzičkih škola i akademija Srbije i RS, i da nije bilo lako odabrati učesnike.

- Selekcija je ove godine bila mnogo teža jer je bilo više prijavljenih, ali i mnogo kvalitetnih izvođača. Mi bismo pozvali svu decu da sviraju jer se festival zbog njih i događa, ali se nadamo da će dogodine biti više učesnika - rekao je Sparavalo.

S obzirom da je ovogodišnji pokrovitelj festivala "Gazpromnjeft", tema takmičarskog dela programa će biti izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.

Na festivalu će gostovati i Češki narodni orkestar koji će sa "No smoking orkestra" izvesti operu "Dom za vešanje", a biće prikazana i tri klasika ruske kinematografije: "Ogledalo" Andreja Tarkovskog, "Čeburaška" Romana Kačanova i "Ja sam Kuba" Mihaila Kalatozova.

O najboljim učesnicima takmičarskog programa festivala "Boljšoj" odlučiće žiri u kome će biti akademik Isidora Žebeljan, pijanista Aleksandr Madžar i dekan Muzičke akademije u Novom Sadu Zoran Krajišnik.

"Gaspromnjeft kao generalni pokrovitelj, kroz ovaj festival i njegove programe želi da podrži mlade i talentovane muzičare i time doprinese širenju i povezivanju dve kulture Rusije i Srbije", navodi se u saopštenju.

Podeli ovu vest

07/02/2021 0 comment

Pustovanje ili filcovanje je skoro zaboravljena tradicionalna veština koja se prenosi generacijama. Tom tehnikom se mogu izrađivati razni odevni i ukrasni predmeti, torbe, šalovi, šeširi, nakitNa našim prostorima nađeni su na teritoriji Vojvodine fusekle (čarape za vojničke čizme). Pustovanje-vune (presovanje vune) je tradicionalna etno tehnika ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti