fbpx

Stari dvor od aprila otvoren za posetioce

Stari dvor od aprila otvoren za posetioce

Stari dvor, od aprila će biti otvoren za posetioce svake subote, po ugledu na svetske metropole.

Posete će subotom biti organizovane u dva termina - u 10 i 12 sati.
To će biti organizovana tura sa posetom holu, Žutom i Crvenom salonu, Svečanoj sali i terasi u okviru koje će se posetioci upoznati sa istorijatom porodica Karađorđević i Obrenović, svim poklonima koje je grad dobio i posetom restoranu u kome će biti poslužen poznati specijalitet koji ima svoju istoriju, izjavila je Maljković.

"Došli smo do zaključka da je poseta Starom dvoru jako atraktivna za naše građane i strance i samim tim imaćemo ture i na engelskom i na sprskom jeziku", navela je ona.

Maljković je rekla da su na ideju došli tokom Dana evropske baštine i proslave 130 godina od izgradnje Starog dvora, kada je zaintetesovanost posetilaca bila visoka.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je da će obilazak Skupštine grada, odnosno Starog dvora, predstavljati jednu od najvećih i najznačajnijih turističkih atrakcija u gradu. "Pre svega mislim i na same Beograđene i građane Srbije", rekao je on.

On je istakao da je kraj 19. veka relativno malo obrađivan i da smatra da će ono što će posetioci čuti od vodiča biti veoma značajno i za mlade generacije i za njihove roditelje.

"Ovo će biti atraktiva tura i za strane goste, jer ona predstavlja i jedan deo istorije Srbije koji je veoma značajan", rekao je Popović.

On je rekao da su u okviru posete uvrstili i degustaciju palačinki u vinskom šatou.

"Taj recept je doneo Miladin Šakić, nekadašnji visoki funkcioner ondašnje Jugoslavije i direktor Beogradskog sajma i od tada je taj desert veoma poznat i po tome je, između ostalog, i čuven ovaj Dom", rekao je Popović.

On je naveo da je zgrada Starog dvora čuvena i po umetničkim predmetima i slikama koje se ovde nalaze, između ostalog i slike Uroša Predića koje se mogu videti u holu.

"Siguran sam da će ovo biti jedna od posećenijih turističkih tura za ovu sezonu u Beogradu i očekujemo veliki broj gostiju", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, cena ulaznice za odrasle iznosiće 550 dinara, dok je za decu potrebno platiti 350 dinara što uključuje obilazak Dvora i desert.

Zainteresovani mogu da se prijave turističkom info centru Turističke organizacije Beograd koji je i nosilac ovog projekta. Za osobe sa invaliditetom obezbeđena je dostupnost, a biće organizovane posete i za decu, škole, omladinu.

Podeli ovu vest

24/06/2014 0 comment

Udruženje Srpsko vino, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i JKP Beogradske pijace, organizovaće 5. i 6. jula kulturološko vinski festival na Velom trgu u Zemunu, u okviru menifestacije Dan Dunava. U okviru manifestacije održaće se humanitarna aukcija arhivskih vina, 4. jula od 19 časova, u svečanoj sali Starog dvora, a ostvaren ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti