fbpx

Otvori oči u noći - Noć muzeja u 54 grada u Srbiji

Otvori oči u noći - Noć muzeja u 54 grada u Srbiji

U 54 grada u Srbiji danas će biti održana 12. Noć muzeja koja će trajati od 17 do jedan sat iza ponoći.
Beograđane u Noći muzeja očekuje 120 programa na 60 lokacija, a pored 15ak novih prostora koji su se priključili Noći muzeja, posebna novina je Dečija tura.

Najmlađe posetioce na Kalemegdanu ih čeka Lego grad, mornari koji će ih učiti vezivanju čvorova, Alisa u Zemlji čuda, druženje sa stanovnicima bebi zoo vrta, a biće im otvorena i vrata Beogradske filharmonije i Malog pozorišta "Duško Radović".

Kalemegdan fortress Belgrade Serbia 1

Deca će imati priliku i da otkriju tajne Bele nedelje, starog običaja vezanog, koji podrazumeva pravljenje Pokladnih maski.

I stariji publiku očekuje zanimljiv program - od legendarnih filmskih poljubaca, preko srednjevekovnih sprava za mučenje i prve diskoteke na Balkanu do neponovljivog pijačnog provoda.

Zahvaljujući gostima Noći muzeja iz Austrije, koja je ove godine zemlja partner, grupi Eintagsmuseum oživeće i kultni beogradski klub "Akademija", koji će ovi umetnici, uz pomoć uspomena Beograđana, pretvoriti u "Muzej na jedan dan".

Svoja vrata posetiocima će ove godine ponovo otvoriti prva diskoteka na Balkanu "Kod Laze Šećera", u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif.

Diskoteka se nalazila u podrumu Doma Jevrema Grujića, koji će posetioci premijerno u Noći muzeja imati priliku da posete i pogledaju bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića i Uroša Predića.

Osim što će moći da pogledaju pušku Hajduk Veljka Petrovića i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji, Beograđani će moći i da "proćaskaju" sa članovima porodice Jevrema Gruića koji su tu živeli u prošlom veku.

Muzej Jugoslovenske kinoteke pripremio je izložbu "Poljupci koje pamtimo" - najlepših poljubaca zabeleženih na filmskoj traci, ali i projekcije filmova koji asociraju na ljubljenje.

U kazamatima na Kalemegdanu će biti izloženo više od 60 replika sprava koje su u 16. i 17. veku služile za kažnjavanje prestupnika, a na Zelenom vencu Beograđane očekuje neponovljiv pijačni provod.

Kada se umore od kupovine na tezgama iz različitih epoha, mogu svratiti do Vukove zadužbine, gde će biti izloženo prvo izdanje knjige "Crveni ban".

Kakvo nas vreme očekuje i šta pokazuju meteorološki podaci sa 28 stanica u Srbiji, pitanje je na koje će dobiti odgovor oni koji posete opservaciju Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Vračaru.

Posetioci će moći i da zavire u dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, kao i prvu knjigu iz oblasti meteorologije.

Galerija "Progres" 16. maja će ugostiti putujuću izložbu Comixconnection na kojoj će se predstaviti nezavisna strip scena iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske.

U okviru GSP "Beograd" posetioce čeka postavka Istorija GSP - Karta za budućnost. Biće izložbe stare vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i "retro" poništivač karata, ali i oldtajmeri među javnim vozilima.

Beogradska publika će imati priliku i da "čuje" i vidi Neispričane priče Noći muzeja.

Reč je o posebnoj Viasat History turi u okviru koje će posetiocima svoja vrata, pored ostalih, otvoriti najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, kao i novinska agencija Tanjug, Palata Srbija, zgrada Jadransko - podunavske banke.
U Subotici 25 lokacija

Subotičani će moći da posete 25 lokacija u gradu, a program će trajati od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

Osim samog Gradskog muzeja, kako najavljuju organizatori, u akciji će učestvovati niz gradskih kulturnih institucija, kao i pojedini kafei i kulturno-umetnička društva.

U Gradskom muzeju publiku očekuju izložbe zbirke dr Jovana Milekića, stakla Muzeja Slavonije, gostujuća "Priroda i Secesija", kao i stalne postavke poput "Galerije mađarske likovne umetnosti u Vojvodini".

Svoja vrata tokom "Noći muzeja" otvaraju i Moderna galerija "Likovni susret", galerija "Dr Vinko Perčić", Gradska biblioteka, Istorijski arhiv, pozorište "Deže Kostolanji", Dečje pozorište, Art bioskop "Lifka" i druge institucije.

Osim izložbi i postavki, noć muzeja će obilovati i radionicama za decu, kao i muzičkim programima.

Ulaz je na svim lokacijama besplatan, a detaljna brošura, sa svim lokacijama i programima od danas je dostupna Subotičanima na više lokacija u gradu.

"Fabrička jutra u Kikindi"

Pod sloganom – Fabrička jutra u narednih mesec dana, posetioci kikindskog Muzeja biće u prilici da vide izložbe posvećene nekadašnjoj industriji u Kikindi, velikim privrednim gigantima i manjim, ali svojevremeno uspešnim fabrikama, koje više i ne postoje. Vrata Narodnog muzeja biće otvorena u 18 sati, pa sve do dva sata posle ponoći. Očekuje se da će i ovogodišnja manifestacija "Noć muzeja" u Kikindi privući više hiljada posetilaca.

U Noći muzeja, pod sloganom "Fabrička jutra", posetioci Narodnog muzeja biće u prilici da vide više izložbi o kikindskoj industriji od perioda razvoja, s početka XIX veka, pa do sudbine kikindske privrede danas. Istovremeno, Fabrička jutra su i sentimentalna priča o nekoliko najznačajnijih kikindskih fabrika, naglom usponu industrije na severu Banata 70-tih i 80-tih godina prošlog veka i, nažalost propadanju većine tih fabrika na početku XXI veka.

I najmlađi posetioci kikindskog Narodnog muzeja imaće na raspolaganju zanimljive sadržaje, radionice i igre osmišljene baš za njih. Pa će se tako, u okviru stalne postavke kikindskog Muzeja, mali i veliki klinci i klinceze uključiti u igru koja je u skladu sa temom Noći muzeja – biće industrijski detektivi.

Posebna atrakcija Noći muzeja u Kikindi biće izložba starih poljoprivrednih mašina, koju je kikindski Narodni muzej organizovao u saradnji sa novomiloševačkim Muzejom "Žeravica", uz prezentaciju jedinstvene kolekcije starih traktora, poljoprivrednih i parnih mašina.
I Kragujevac će sutra biti deo evropske kulturno umetničke manifestacije Noć muzeja. Od 18 sati do 1 čas posle ponoći biće otvoreni galerijski prostori: Univerzitetska biblioteka, Mali likovni salon i Muzej "21.oktobar".

Nove postavke imaće i galerija Art, Mostovi Balkana i Studenstki kulturni centar.

Prvi put za Noć muzeja, izložba će biti otvorena u galeriji Politehničke škole.

Spomen park Kragujevački oktobar organizovaće noćni obilazak Memorijalnog parka, uz stručno vođenje kustosa.

Polazak autobusa je na svakih 30 minuta.

SPOMEN PARK 09

Podeli ovu vest

10/05/2014 0 comment

Skadarlija je nezaboravna najlepša priča starog Beograda. Ona stara romantičnnoboemska Skadarlija iz albuma uspomena daruje nam mnoge zanimljive priče i anegdote o našim i svetskim umetnicima, koji su isticali da su tamo ''sve najlepše dane proživeli noću'' Njen najznamenitiji stanovnik Đura Jakšic često je i kafani ''Tri sesira'' pri veselju među ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti