fbpx

190 godina Matice srpske - najvažnije kulturne institucije srpskog naroda

190 godina Matice srpske - najvažnije kulturne institucije srpskog naroda

Povodom 190 godina od osnivanja najstarije kulturne institucije srpskog naroda Matice srpske, održana je svečana sednica. Matica srpska je osnovana 1826. godine u Pešti.a inicijativu Jovana Hadžića (Miloš Svetić) i bogatih srpskih peštanskih i budimskih trgovaca Gavrila Bozitovca, Jovana Demetrovića, Josifa Milovuka, Petra Rajića, Andrije Rozmirovića i Djorđa Stankovića. Najveći prilog prilikom osnivanja darovao je Knjaz Miloš.

Svečanoj sednici sinoć je prisustvovao član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović, koji je rekao da Grad Novi Sad daje neskrivenu podršku i pomoć Matici srpskoj, za koju je rekao da je najstarija i najznačajnija kulturno - književno - naučna ustanova u Srba.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je novinarima da je jasna misija Matice srpske i da ona ima izuzetno značajnu ulogu u očuvanju srpske kulture i srpskog naroda u , kako je rekao, "ovom ogromnom prostoru globalizacionih procesa koji mogu imati fatalan ishod po sudbinu malih naroda".

"Po načinu na koji se odnosi prema finansiranju Matice srpske mislim da nije dovoljno jasno koliko je važno da se očuva "Letopis Matice srpske" ili koliko je važno da razvijamo enciklopedistiku koju do sada nismo imali, a koju u Matici razvijamo najefikasnije i najbrže što se može. Uprkos značaju tih disciplina mi nemamo onakvu finansijsku podršku kakvu bi trebali imati", rekao je Stanić.

Na sednici je pesniku Đorđu Nešiću uručena "Zmajeva nagrada" za zbirku pesama "Bolje biti u manjini".

Pomenuta nagrada je ustanovljena još 1953. godine, a za ovogodišnju "Zmajevu nagradu" konkurisalo je 30 knjiga poezije, a žiri Matice srpske je za pobednika ovogodišnjeg konkursa izabrao Nešićevu knjigu koju je izdala Srpska književna zadruga "Prosveta".

Nešić je rekao novinarima da je ponosan na činjenicu da je dobio "Zmajevu nagradu" za koju je rekao da je jedna od najznačajnijih poetskih nagrada u srpskoj kulturi.

"Nagrada me uvodi u red nekoliko desetina jako važnih pesnika koji su dobitnici te nagrade i u svakom slučaju će mi jako puno značiti i ubuduće", rekao je Nešić.

On je pojasnio da njegova knjiga pesama "Bolje biti u manjini" nosi naslov po jednoj pesmi koja se u njoj nalazi, a da šalje poruku da manjinsku poziciju slavi kao, kako je rekao, "poziciju aktiviteta, jer onaj ko je u manjini mora da preduzme nešto kako bi promenio svoju poziciju".

Konkretan povod za nastajanje te pesmne, kako je naglasio, je položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Podeli ovu vest

31/10/2015 0 comment

Lučindan je posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki,rodom iz Antiohije.Pisac je jednog jevanđelja, živeo je u 1.veku. Posle smrti apostola Pavla, Sveti Luka je propovedao jevanđelje po Italiji,Dalmaciji,Makedoniji,Grčkoj. Živopisao je tri ikone Bogorodice, a slikao je apostola Petra i Pavla. Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Za ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti