fbpx

Srpski festival vina i rakije

Srpski festival vina i rakije

Drugi srpski festival vina i rakije biće održan u petak i subotu, 18. i 19. oktobra u Beogradu, a na otvaranju festivala biće proglašeni pobednici Nacionalnog takmičenja za najbolja vina i rakije Srbije, najavili su organizatori festivala.

Na takmičenje su prispela 73 uzorka vina i 45 uzoraka rakije, rekao je predsednik asocijacije "Srpsko vino", Velibor Pešić, istakavši da su za regularnost takmičenja zaduženi predstavnici Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), čije je sedište u Parizu.

Ovogodišnji ocenjivači na Nacionalnom takmičenju za najbolja vina i rakije Srbije dolaze iz Italije, Mađarske, Slovačke, Rusije, Hrvatske i Slovenije, naglasio je on.

Predsednik Turističke organizacije Beograda, Dejan Veselinov, podsetio je da Beograd beleži sve veću posetu turista iz inostranstva, koji su zainteresovani da probaju naša domaća pića.

Predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije (VIVIS), Gvozden Radenković, ukazao je da u Srbiji raste nivo vinarske kulture, a poslednjih godina na domaćem tržištu se u sve većem broju pojavljuju male vinarije koje potrošače osvajaju kvalitetom.

Nacionalno takmičenje je prilika da domaći vinari dobiju međunarodnu potvrdu vina koje proizvode, rekao je Radenković, dodajući da od 66 vinarija, članica udruženja VIVIS, njih 15 je već osvojilo međunarodne nagrade na svetskim takmičenjima.

Rukovodilac grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Srbije u Ministarstvu poljoprivrede, Darko Jakšić, ukazao je na značaj Nacionalnog takmičenja i izbor najboljih domaćih vina i rakija, jer će ocenjivači biti iz organizacije OIV, što znači da će nagrađeni domaći proizvođači imati validnu potvrdu kvaliteta pića koje proizvode.

Predsednik Privredne komore Beograda, Milan Janković, rekao je da je Beograd, između ostalog, centar vinarstva, ugostiteljstva i zabave i da bi kao i u drugim oblastima, i u ovoj trebalo da uspostavi mehanizme koje će garantovati kvalitet iznad svega.

Prema njegovom mišljenju značaj festivala ogleda se i u tome što su vinari pristali da naprave zajedničku manifestaciju sa proizvođačima rakije, a poznato je da ova dva pića nikako ne idu zajedno.

Janković je izrazio uverenje da će se ova manifestacija naći na turističkoj mapi Evrope.

Srpski festival vina i rakije biće otvoren u petak 18. oktobra u 15 sati, kada će biti dodeljene i nagrade, a za posetioce će biti otvoren u periodu od 15 do 22 sata u beogradskom hotelu Falkeštajner. Ulaz je slobodan.

Podeli ovu vest

27/01/2021 0 comment

Među brojnim srpskim dinastijama najveći doprinos srpskoj državi i narodu dala je dinastija Nemanjića, koja je stolovala dva veka (1169-1371; 1381). U osam naraštaja Nemanjića, koliko ih je bilo po muškoj liniji, od kojih nam je poimence poznato više od šezdeset, kao svetitelje slavimo devetnaest Nemanjića, a i više od ovog broja imajući u vidu i ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti