fbpx

Pršutijada u Mačkatu, takmičenje za najbolju pršutu

Pršutijada u Mačkatu, takmičenje za najbolju pršutu

Ovogodišnji 15. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda "Mačakat 2015." održava se 9,10. i 11. januara 2015. godine u Mačkatu. Organizatori Pršutijade ove godine su: Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, JP "Kulturno sportski centar" Čajetina, PD "Zlatiborski eko agrar", Crkvena opština Mačkat i robni proizvođači. Sponzor Pršutijade je preduzeće "Zlatiborac".

Za petak 9. januar u 11 časova najavljeno je svečano otvaranje Sajma i proglašenje pobednika u okviru koga će nastupiti kulturno umetnička društva, trubački orkestar i izvorne pevačke grupe. Istog dana u 14 časova održaće se predavanje iz oblasti ruralnog razvoja.

U subotu 10. januara u 15 časova biće organizovano izvlačenje bogatih nagrada za posetioce, dok je zatvaranje ove privredno turističke manifestacije u nedelju 11. januara u 18 časova.

Prisutnim novinarima su se obratili predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, direktor PD "Zlatiborski eko agrar" Vladimir Bojović i direktor Turističke organizacije „Zlatibor" Arsen Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je na početku konferencije rekao da je Opština Čajetina zajedno sa kompanijom suvomesnatih proizvoda „Zlatiborac" generalni sponzor manifestacije, a da su u organizaciji sajma uzele učešće i sve javne ustanove i preduzeća opštine, kao i robni proizvođači suvomesnatih proizvoda. Predsednik je istakao da ova manifestacija svake godine beleži rast izlagača i posetilaca i da s tim u vezi treba pristupiti još boljoj organizaciji, kako bi se kvalitet sajma podigao na viši nivo. U narednom periodu se planira izgradnja sale, koja će se koristiti za potrebe sajma, ali i za potrebe Osnovne škole u Mačkatu. Predsednik je dodao da manji proizvođači treba da se udruže i da uz podršku lokalne samouprave i kompanije „Zlatiborac" mogu izaći na rusko tržište.

Vladimir Bojović, direktor PD "Zlatiborski eko agrar" je rekao da je ovo 15. jubilarni sajam i da će na njemu izlagati 18 proizvođača suvomesnatih proizvoda, zatim nekoliko izlagača mašina i opreme za preradu mesa, mlekara „Spasojević" će po prvi put učestvovati na sajmu, kao i veliki broj drugih izlagača. Bojović je pričao o cenama suvomesnatih proizvoda na sajmu. Cena goveđe pršute kretaće se oko 1.800,00 dinara, svinjske pršute oko 1.500,00 dinara, a slanine i kobasice oko 900,00 dinara po kilogramu.

Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor je rekao da osim privrednog ova manifestacija ima i turistički značaj. Prošle godine ju je posetilo oko 10.000 gostiju, a ove godine se očekuje preko 15 hiljada, s obzirom da se održava u jeku zimske sezone. Pored klasičnog sajamskog dela, predviđen je i deo gde će se birati najbolji proizvođač, a kvalitet proizvoda će ocenjivati stručni žiri iz firme „ SGS," vodeća svetska kompanija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju. Takođe, biće organizovan kulturno-umetnički program, kao i predavanja iz oblasti ruralnog turizma. Đurić je napomenuo da će za posetioce svakako biti najinteresantnija nagradna igra, u kojoj će svi koji posete sajam moći da učestvuju i najsrećniji osvoje: džak pršute, 1m² slanine i 7metara kobasice.

Podeli ovu vest

20/10/2013 0 comment

Najbolji marš slavnog ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, bravurozno-pompeznog karaktera, jeste marš posvećen oslobođenju Srba od turskog iga. Isprva je kompozitor nameravao da napiše simfonijsku fantaziju. Za nju mu je, izgleda, nedostajalo dovoljno prihvatljivih srpskih narodnih melodija. Zato je za svoju kompoziciju odabrao melodiju ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti