fbpx

Odmor u.... „Lijepom starom gradu Višegradu“

Odmor u.... „Lijepom starom gradu Višegradu“

Na mjestu gdje se planine, koje čine uski i duboki kanjon rijeke Drine razdvajaju u prostranu kotlinu, stoji kameni oko 500 godina star most sa 11 lukova širokog raspona, poznatiji svima kao „Na Drini ćuprija“. Ovaj veličanstveni most na Drini obilježio je Višegrad, a sve je u svom djelu ovjekovječio slavni nobelovac Ivo Andrić. Tako se Višegrad, zahvaljujući ćupriji i Andriću, proslavio i postao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u našoj zemlji, ali i regiji.

VISEGRAD TORS most 800x635foto:turizamrs.org

 Višegradska ćuprija na Drini je zadužbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, a gradio ga je tada najčuveniji turski arhitekta Kodža Mimar Sinan. Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek dijelo tadašnjeg graditeljstva. Ovo monumentalno zdanje bilo je inspiracija književniku Ivi Andriću za njegovo čuveno djelo „Na Drini ćuprija“, za koje je 1961. godine nagrađen i Nobelovom nagradom. Most je jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika BiH, a u julu 2007. godine upisan je u UNESKO listu svjetske kulturne baštine.

 Višegrad čuva uspomenu na velikog nobelovca Ivu Andrića. Tokom boravka posjetite spomen učionicu Ive Andrića koja sadrži postavku školske učionice s početka 19. vijeka, kao i andrićeve fotografije iz Višegrada, a u pratnji vodiča saznajte nešto više o njegovim školskim danima u gradu na Drini.

TO Visegrad 2 800x635foto: Turistička organizacija Višegrad

Jednu od najvećih turističkih atrakcija Višegrada, poslednjih godina predstavlja Andrićgrad. Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks smješten na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije. Nastao je kao ideja profesora Emira Kusturice o kamenom srednjevjekovnom gradu inspirisanom djelima i likovima Ive Andrića. Prostor predstavlja viziju kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mješavina različitih epoha i stilova koji su je smjenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posjetioci su u prilici da se vrate u prošlost.

TO Visegrad 4 800x635foto:Turistička organizacija Višegrad

TO Visegrad 1 800x635foto: Turistička organizacija Višegrad

Najveće prirodno blago Višegrada je rijeka Drina. Nju ćete najbolje upoznati ukoliko se odlučite za krstarenje nekim od turističkih brodova u Višegradu. Uživaćete u predivnoj prirodi i plovidbi drugim najdubljim kanjonom u Evropi. Jedna od najatraktivnijih tura je ona koja vodi do Starog Broda i istoimenog spomen kompleksa. Za ljubitelje aktivnosti na vodi u ponudi je vožnja kajakom, te na SUP daskama za stojeće veslanje. Pravu atrakciju predstavlja i adrenalinska vožnja na zip lajnu kraj višegradske ćuprije, u dužini od 480m.

Višegradska banja zbog nadmorske visine i prirodnog ambijenta u kom je smještena ima karakteristike vazdušne banje. Ova banja je na prvom mjestu u BiH po radioaktivnosti, čiji je stepen terapijski optimalan. Na izvorima termalne vode ove banje raste endemična vrsta paprati vilina vlas, po kojoj je i banjski kompleks dobio ime. U neposrednoj blizini banjskog centra nalazi se hamam – „Mehmed pašino kupatilo“ čiju je izgradnju naredio sam Mehmed – paša Sokolović 1575. godine. Hamam je i danas u funkcji.

Na 10 km od Višegrada u živopisnom planinskom kraju, na putu Višegrad – Užice, nalazi se jedan od najljepših manastira na ovom području, manastir Dobrun (XVI vijek). Manastir čuva bogatu istoriju, kulturu i tradiciju ovoga kraja. Nedaleko od samog manastira nalaze se i ostaci srednjevjekovnog utvrđenog grada Dobrun. U sklopu manastirskog kompleksa smješten je Muzej Prvog srpskog ustanka, galerija slika u Karađorđevom konaku, kao i Muzej Dabrobosanske mitropolije.

TO Visegrad 5 800x635foto:Turistička organizacija Višegrad

Iskoristite vaš odmor za posjetu Višegradu. Uživajte u Republici Srpskoj!

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti