fbpx

Slatki ljubimac: Šar pej - tako mali, a već izboran

Slatki ljubimac: Šar pej - tako mali, a već izboran

Šar pej, slatki ljubimac  je poznat u Knini u poslednjih 200 godina kao lovački i pas čuvar, a Hongkong je prvo i jedino mesto odakle je počeo da se vodenim putem prevozi u ostale delove sveta. Uzgajan je od rane mladosti za borbe pasa pa zato ima kratke uši, krzno sa otpornom dlakom i unazad okrenute očnjake. Ipak, ono po čemu je najkarakterističniji jesu duboke bore na telu i jezik plavo-crne ili plavo-crvene boje.

Dok su mladi, imaju mnogo kožnih nabora, odnosno bora, ali kako odrastaju, takav izgled se menja i bore nestaju. Kod zrelog psa jasni nabori su dopušteni samo oko čela i grebena. Koža šar peja je tvrda i hrapava, a dlaka kratka i čekinjasta, do dva i po centimetara dužine i nikada se ne trimuje.

shar-pei-puppies-picture
Uvek je jednobojan, uglavnom sive ili crne boje, visine 45 do 50 centimetara i težine do 24 kilograma, a životni vek mu je od sedam do 10 godina. Postoje dve linije koje se ističu: kineska, sa višim, vitkijim i izduženim psima, čije su bore manje izražene, koža opuštenija, a njuška duža, i američka gde su psi manji, teži i deblji, sa naglašenijim kožnim naborima, zdepastijom njuškom i nešto dužom dlakom.

Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, kao i njegov daljnji rođak čau-čau. Šar pej je energičane i okretan. Iako deluje ozbiljno i pomalo tužno ovaj pas je veseo i uvek spreman na igru ako se sa njim dobro postupa. Veoma je čista životinja tako da njegov vlasnik skoro uopšte ne mora da se trudi oko čišćenja njega i za njim.

shar-pei-dog-puppies2 Dobar je čuvar i često nepoverljiv prema strancima. Veoma je posvećen, veran i privržen svojoj porodici. Uglavnom su tihi, laju samo onda kada su zabrinuti ili kada se igraju. Poznavaoci ove rase kažu za njega da je to pas jednog vlasnika. On uživa u vremenu provedenom sa ljudima. Veoma se dobro adaptira na sve uslove života, a bez ikakvih problema podnosi samoću. Uvek je budan, na oprezu i spreman da interveniše ukoliko je to potrebno. Reaguje izuzetno brzo, bez straha i razmišljanja o posledicama. Izuzetno je inteligentan pa treba pristupiti obuci s posebnom pažnjom. Ne preporučuje se nikakva grubost, dovoljna je opomena podizanjem tona. Ne traži borbu, ali na provokacije odgovara burno i dugo je pamti.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti