fbpx

Šarplaninac - izuzetan čuvar,hrabar i odlučan

Šarplaninac - izuzetan čuvar,hrabar i odlučan

Šarplaninac je najpoznatiji i najrašireniji  ovčarski pas. Nazvan je po Šar planini u južnoj Srbiji na Kosovu i Metohiji .

Izuzetan čuvar što je deo njegovog instinkta. Hrabar i odlučan. Lojalan je gospodaru i porodici sa kojom živi. Nepoverljiv prema strancima, ali čoveka ne napada bez razloga. Vekovima je korišćen kao zaštitnik stada.

Izuzetno zdrav i otporan pas. Naročito na surove uslove kakvi vladaju na većim nadmorskim visinama. Ne podnosi vrućinu, sparno vreme i duga putovanja, leti.

Na osnovu istorijskih podataka, veruje se da preci šarplaninca potiču od molosa drevnog Tibeta, sa obronaka Himalaja. Sa ove geografske teritorije, molosi su krenuli u beskrajna putovanja sledeći svoje gospodare. Šarplaninac je stigao na Balkan sa legijama Aleksandra Velikog gde se i zadržao. Ime je dobio po planini gde je najviše odgajan. Prvi put je prikazan u Ljubljani 1926. godine. Od strane međunarodne kinološke federacije (Fédération Cynologique Internationale,FCI) prvi put je priznat kao posebna vrsta ilirskog ovčara, tj. Ilirski ovčarski pas (na osnovu starog imena regiona Ilirija), 1939. godine. A onda, 1957. godine, na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza (JKS), Međunarodna kinološka federacija (FCI) promenila je ime u Jugoslovenski ovčarski pas – Šarplaninac, po Šar planini, gde je rasa najraširenija.

Veoma inteligentan pas. Sposoban da samostalno donosi ispravne odluke što mu je često nepravedno zamereno kao tvrdoglavost. Od ove rase ne treba očekivati beskonačno i bespogovorno izvršavanje komandi - šarplaninac će izvršiti komandu onda kada sam proceni da je to potrebno, ali ako vidi da je komanda samo proizvod dominacije a ne stvarna potreba, onda će je ignorisati. Veoma lojalan prema porodici sa kojom živi i tačno prepoznaje i poštuje hijerarhijski redosled. Traži korektan i dosledan odnos na koji uzvraća velikom privrženošću i ljubavlju.

Odrasle jedinke zbog svoje velike snage i hrabrosti se jedino mogu kontrolisati ako su ispravno vaspitane i socijalizovane.
Nerado prihvata strance i nepoverljiv je prema njima što ga čini odličnim psom čuvarom. Takođe je sposoban da prepozna sve vanredne situacije i da to signalizuje ukućanima. Loše podnosi vrućinu i u takvim prilikama mu treba omogućiti da se skloni u hlad. Hladnoću podnosi odlično i ona je u stvari njegov prirodni ambijent. Voli da se slobodno kreće po imanju koje čuva i zato nije pas koji će biti zadovoljan u stanu ili pasjoj kući. Prema deci je veoma nežan i dopustiće im mnogo, iako je svestan svoje prednosti u fizičkoj snazi.

U periodu razvoja šteneta (sve do nekih 12-15 meseci) potrebno je strogo voditi računa da ishrana bude uravnotežena (izbalansirana) i da obiluje svim materijama koje su mu potrebne, za inače buran razvoj. U tom periodu ga takođe treba štedeti od jakih napora i pružiti mu što više igre i odmora kako bi se maksimalno razvio u fizičkom i emotivnom smislu. Kao i sve krupne rase pasa, kasno sazreva tako da je tek sa dve godine potpuno formiran. Svi propusti koji se načine, a pogotovu po pitanju vaspitanja, se veoma teško otklanjaju; a na uloženu ljubav i strpljenje uzvraća bezgraničnom odanošću. Za posao čuvara ga nije potrebno obučavati, jer to šarplaninac nosi u genima. Intuitivno prepoznaje opasnost i svestan svoje fizičke snage, beskompromisno joj se suprotstavlja. Na svojoj teritoriji ne trpi uljeze.

Svojom pojavom i držanjem uglavnom odvraća strance a ako to nije dovoljno onda silovitim napadom, kome prethodi upozorenje, brani svoju teritoriju. Veoma je plemenit ali tu svoju osobinu krije od stranaca dok je ukućanima radosno demonstrira. Osećajan je i kroz ponašanje komunicira sa ukućanima. Ima dominantan karakter, ali prihvata dominaciju ukućana. Stoga je veoma bitno, da se ispravno vaspitava od rane mladosti i da mu se ne popušta.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti