fbpx

Kućni ljubimci za zdravje dece i odraslih

Kućni ljubimci za zdravje dece i odraslih

Svi znamo da ljubimci pružaju vernu ljubav i privrženost. Ali jeste li znali da niz istraživanja provedenih unazad nekoliko godina   pokazuju da osobe koje poseduju kućne ljubimce profitiraju i na zdravstvenom planu? Ljubimac (osobito pas ili mačka) može povoljno delovati na više načina.

Pokazalo se da stav da je ljubimac u kući ništa drugo do izvor različitih oblika prljavštine (prašine, dlake ...) samim tim potencijalna alergološka bomba za vaše dete, pogrešan. Upravo suprotno, studije pokazuju da će deca koja odrastaju u kući s ljubimcem (posebno psom ili mačkom), imati niži rizik za obolevanje od astme, alergije i ekcema na kućne ljubimce kasnije u životu u odnosu na onu decu koja nemaju ljubimca, posebno.

Ljubimac u kući starije osobe dokazano nosi niz blagodeti. Umanjuje depresivnost i anksioznost koja često pogađa starije osobe koje žive same. Takođe svakodnevna briga oko ljubimca donosi dodatnu fizičku aktivnost koja nam svima nedostaje posebno sve što smo stariji. Dokazano je i da pomaže osobama koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Ako ste hronično izloženi stresu, hormoni poput kortizola i noradrenalina preplavljuju vaš organizam i negativno djeluju na imunološki sastav, pa se povećava rizik za razna oboljenja. Ljubimac vam i tu može pomoći. Podiže nivo „hormona sreće" dopamina i serotonina što rezultira osećajem smirenosti.

Osobe koje imaju ljubimce imaju manji rizik (niže vrijednosti triglicerida i holesterola u krvi, niže vrednosti krvnog pritiska) za kardiovaskularna oboljenja, ali imaju i veće preživljavanje srčanih bolesnika u odnosu na osobe koje ih ne poseduju.

Muče vas ljubavni problemi? Zaboravite ljubav preko interneta! Pas je idealan način započinjanja komunikacije sa suprotnim spolom, naročito za one malo povučenije i sramežljivije.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti