fbpx

Baštenska lepotica - pompon dalija

Baštenska lepotica - pompon dalija

Lepo cveće u bašti, šarolikost boja, maštoviti aranžmani, to je svakako imperativ svakoga ko želi porodičnu oazu, naročito u toku letnjih meseci. Cvet koji vam predstavljamo je fantastičan izbor za ukrašavanje vrtova,kao i za kućne dekoracije.

Georgina ili dalija potiče iz planinskih područja Meksika, gde su je još u VI veku gajili Acteci. Koristili su je kao lekovitu biljku. Za hranu su koristili njene kuvane i pečene krtole, a od osušenih krtola su mleli brašno. Španski osvajači pronašli su biljku jednostavnih cvetova, stabljike visoke, čak šest metara u planinama Meksika 1570. godine. Međutim, prošla su skoro dva veka, pre nego što je ova biljka preneta u Evropu. Najpre se gajila u Španiji, kao povrtarska kultura, zbog korena koji je podsećao na krompir, odakle se ubrzo proširila po celoj Evropi.

Dalija ili georgina (dahlia variabilis) je dobila ime po botaničarima Dahliu i Georgiu, koji tako udjoše u večnost u ženskom rodu. Naši ženski preci su obožavali ovaj cvet, bio je to ponos bašta i vazni, na kojima su odmarali pogled otkivajući njegovu ezoteričnu lepotu.

Pompon dalije su nemačkog porekla i datiraju još od davne 1808. godine kada je Harvig od Karlsruea uspeo da dobije daliju pod nazivom Dahlia coccinea u duploj formi!Ubrzo je ova nova vrsta postala obožavana u nemačkim krugovima i to, pre svega, zbog minijaturne veličine njenih cvetova, ne zbog niskog rasta, s obzirom da su zapravo bile zaista visoke.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti