fbpx

Baštenska lepotica - pompon dalija

Baštenska lepotica - pompon dalija

Lepo cveće u bašti, šarolikost boja, maštoviti aranžmani, to je svakako imperativ svakoga ko želi porodičnu oazu, naročito u toku letnjih meseci. Cvet koji vam predstavljamo je fantastičan izbor za ukrašavanje vrtova,kao i za kućne dekoracije.

Georgina ili dalija potiče iz planinskih područja Meksika, gde su je još u VI veku gajili Acteci. Koristili su je kao lekovitu biljku. Za hranu su koristili njene kuvane i pečene krtole, a od osušenih krtola su mleli brašno. Španski osvajači pronašli su biljku jednostavnih cvetova, stabljike visoke, čak šest metara u planinama Meksika 1570. godine. Međutim, prošla su skoro dva veka, pre nego što je ova biljka preneta u Evropu. Najpre se gajila u Španiji, kao povrtarska kultura, zbog korena koji je podsećao na krompir, odakle se ubrzo proširila po celoj Evropi.

Dalija ili georgina (dahlia variabilis) je dobila ime po botaničarima Dahliu i Georgiu, koji tako udjoše u večnost u ženskom rodu. Naši ženski preci su obožavali ovaj cvet, bio je to ponos bašta i vazni, na kojima su odmarali pogled otkivajući njegovu ezoteričnu lepotu.

Pompon dalije su nemačkog porekla i datiraju još od davne 1808. godine kada je Harvig od Karlsruea uspeo da dobije daliju pod nazivom Dahlia coccinea u duploj formi!Ubrzo je ova nova vrsta postala obožavana u nemačkim krugovima i to, pre svega, zbog minijaturne veličine njenih cvetova, ne zbog niskog rasta, s obzirom da su zapravo bile zaista visoke.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti