fbpx

Srpski kanarinac "slavujar", ljubimac svetskog glasa

Srpski kanarinac "slavujar", ljubimac svetskog glasa

Kanarinac je ptica pevačica iz porodice zeba. Potiče sa Kanarskih ostrva, a u Evropu su ga doneli Španci 1478. godine zbog njegovog divnog pevanja. Kanarinci se dele u tri grupe pa sami odlučite da li želite da odaberete kanarinca zbog njegove milozvučne pesme, prelepe boje ili zanimljivog izgleda. Mužjaci su obično bolji pevači od ženki, ali ne pevaju istim intenzitetom cele godine. 

Osnovne biološke "Srpskog slavujara", uzgaja se u Srbiji još od pedesetih prošlog veka,srpski slavujar ume da reprodukuje i do neverovatnih 30 različitih melodija, što je tri puta više od do sada priznatih rasa kanarinaca-pevača u svetu.

Odgajivači kanarinca pod ovim nazivom postoje još od druge polovine 20. veka, ali je tek sa formiranjem Sekcije kanarinaca „Srpski pevač - slavujar“ u Kruševcu pre 15 godina i SVAKE godine se samo u Kruševcu izleže više od 2.000 slavujara, a u Srbiji od 7.000 do 8.000. O njima brinu samo iskreni zaljubljenici, koji nisu u orntologiji zarad profita. Među odgajivačima ima lekara, ekonomista, tehnologa, radnika.svetska javnost počela da se interesuje za našu pticu.

Odlike su: prosečan životni vek je 12-18 godina, roditelji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 meseci do 5 - 6 god.), kao i pravilno operjali. Kanarinci su spremni da se razmnožavaju tek kada dan traje bar 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u proseku 4) pa se posle 14 dana inkubacije izlegu ptići. O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana pošto se izlegu, napuštaju gnezdo. Vrlo je čest način gajenja kada ženka sama podiže mlade, ali je ipak puno bolje i lepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vreme ishrane mladih, roditelje treba pojačano hraniti.

Kanarincima je potrebno obezbediti što veći životni prostor. Minimalne dimenzije kaveza bi trebalo da budu 40x60cm. U kavez je potrebno postaviti hranilicu, pojilicu i prečke, a mogu se staviti i grančice različite debljine, kako bi ptica jačala prste, kao i ljuljaška i ogledalce sa zvončićem. Kavez se ne sme držati na suncu, promaji, u blizini klima uređaja, kao ni u kuhinjama gde je veliko isparavanje. Kanarinci vole da se kupaju, pa im je tri do četiri puta nedeljno potrebno ponuditi kupatilo za ptice sa mlakom vodom. Uveče je potrebno prekriti kavez kako bi kanarinac imao svoj mir. Kanarinci su jako društvene ptice i vole život u paru.

U ishrani kanarinaca trebalo bi da bude belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija, koje su jako važne za zdravlje ptica. Naravno, potrebna je sveža voda. Kao baza ishrane preporučuje se gotova mešavina semenki za kanarince. Uz ovo, najmanje dva do tri puta nedeljno kanarincima bi trebalo davati sveže voće i povrće. Od voća kanarincu se može ponuditi kriška jabuke, a od povrća zelena salata, kupus, šargarepa i spanać. Voće i povrće trebalo bi dobro oprati i osušiti. Dva puta nedeljno im mozete dati komadice tvrdo kuvanog jajeta kao izvor proteina.. Pticama je isto tako korisno ponuditi sipinu kost i mineralni kamen.

Kanarinci vole vizuelni kontakt sa ljudima, ali baš ne vole da se diraju. Pričanje i zviždanje su dovoljni za interakciju s Vašim ljubimcem. Obično se lako zbližavaju s drugim vrstama ptica.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti