fbpx

Maslačak - čarobni cvet za zdravlje

Maslačak - čarobni cvet za zdravlje

Maslačak je jedna od najdelotvorinijih  biljaka za čišćenje toksina iz našeg tela. Najbolje je za čišćenje toksina koristiti koren maslačka.

Takvo delovanje maslačka na naš organizam oslobađa jetru, odnosno čisti jetru od nakupljenih nečistoća, a čista i zdrava jetra jedan je od temelja ljudskog zdravlja.

Da bi što bolje iskoristili blagodeti maslačka za čišćenje jetre, bitno je, među ostalim ubrati biljku u pravo vreme. Proleće je najbolje godišnje doba za branje . Sva energija maslačka sadržana je u korenu, kao i njegova lekovita svojstva.

Maslačak, odnosno koren maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje,  lagano odstranite zemlju oko korena. Pazite da koren ostane neoštećen,  da ne izgubi lekovitu tečnost koja se krije u njemu. Koren vadite na čistim mestima, koja nisu tretirana raznim hemikalijama, a prilikom vađenja korenja usmerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.
Kao lek, koren maslačka se koristi i svež i osušen. Ako želimo čuvati koren maslačka potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oljuštiti  i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim  protokom vazduha . Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznati ćete da je osušen kada postane krhak  pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli  na suvom i tamnom mestu.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti