fbpx

Smilje, lekoviti cvet opevan u pesmama

Smilje, lekoviti cvet opevan u pesmama

Smilje  nazivamo još cmilje, žuto smilje i maretica. Još u Homerovo vreme Grci su cenili smilje kao odličan lek za rane, dok se u starim narodnim pesmama smilje pominje kao lep mirisni cvet za kićenje devojaka i momaka ("nit' je smilje nit' bosilje, već miriše duša devojačka"). Zbog lepote i mirisa cvieta i deci su davana imena Smilja ili Smiljka.

Ova mediteranska biljka raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva, a cveta od juna do jula. Stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlakama, visine do 40 centimetara. Donji listovi su sakupljeni u rozetu pri osnovi stabla, a ostali su naizmjenično raspoređeni po stablu. Svi listovi su na licu zeleni, a na naličju srebrnasto dlakavi. Na vrhu stabla su glavičaste cvasti sakupljene u štit. Pošto je biljka dvodoma razlikuju se ženske glavice, koje su sa skoro končastim crvenim cvetovima, od muških, čiji su cvetovi neugledni i cevasti. Plod je ahenija glatka ili hrapava dužine do jednog milimetra. Biljka ima flavonskih heterozida, tanina, smole, gorkih materija, oko 0,4 odsto etarskog ulja i drugih nedovoljno proučenih sastojaka. Za lek se upotrebljavaju cvetne glavice, kad se cvetovi počnu otvarati.

Lekovita svojstva Smilje se koristi u narodnoj medicini za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, sistema za varenje, kao i spoljašnjih rana koje krvare. Ulazi u sastav grudnog čaja za lečenje hroničnog bronhitisa i protiv kašlja. Deluje kao sedativ na snižavanje krvnog pritiska,  kao dobar tonik za jačanje organizma. Ako se pravilno koristi, u propisanim dozama, nema neželjenog djelovanja. Kod osoba preosjetljivih na polen biljaka iz familije glavočika može doći do pojave alergije ili kontaktnog dermatitisa. Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja, a za terapeutsku upotrebu smatraju se najpoželjniji varijeteti bogati italodionima, neterpenskim diketonima, najefikasnijim poznatim spojevima koji pomažu apsorpciji hematoma, a delotvorno utiču i na regeneraciju tkiva. Osim italodiona, eterično ulje smilja sadrži monoterpenske alkohole, monoterpene i estere. Zahvaljujući svom sastavu, osim što deluje antihematomatično i regenerativno, smilje je takođe mukolitik, spazmolitik, deluje snažno protivupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimuliše rad hepatocita, smanjuje nivo holesterola i pokazuje analgetičko delovanje. Izuzetno je blago, tako da ga mogu koristiti i deca.

Zbog svog regenerišućeg delovanja koristi se u kozmetici, pogotovo kod njege dehidrirane i umorne kože. Vrlo je korisno pri ublažavanju ožiljaka, strija i modrica. U letnim mjesecima je traženo za zaštitu i ublažavanje opekotina i kože oštećene od sunčevih zraka. Izvrsno deluje kod stanja hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imunosistema, krepi i odmara. U dom unosi m energiju sunca i miris leta. Primjenjuje se u mirisnim svetiljkama, kupkama, masaži, kozmetici,  za inhalaciju... Dobro se kombinuje s većinom eteričnih ulja, naročito s lavandom, kamilicom i citrusima. Ulje smilja je retko i skupo, ali zbog svojih svojstava nezaobilazno u maloj kućnoj apoteci. Ukoliko ga želite priuštiti, budite sigurni da kupujete ulje dobijeno od varijeteta bogatih italodionima - samo takvo ulje pokazuje punu terapeutsku vrijednost.



Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti