fbpx

Ljubimac: Mops, dobroćudan i umiljat

Ljubimac: Mops, dobroćudan i umiljat

Ako želite malog psa za stan, koji malo laje, bez problema prihvata druge životinje ili ljude, voli igru i lak je za održavanje, onda je mops idealan izbor za vas.

Mops ima četvrtasto, patuljasto, temeljno građeno telo. Glava je okrugla, s dubokim, poprečnim naborima kože na čelu. Lice i njuška su crni. Svilenkaste uši u obliku ruže i mladeži na obrazima smatraju se ukrasom ovog psa. Oči su istaknute, izražajne, tamne i sjajne, postavljene tako da svako gleda na svoju stranu. Leđa su kratka i završavaju se repom (ponekad dvostruko) uvijenim iznad njih. Noge su prave i jake, a hod zbog toga živahan i sasvim prepoznatljiv.

Za mopsa kažu da je "puno psa u malom pakovanju". Živahan je i nemiran, ali odan, nežan i ljubak, vesele naravi. Sklon je nestašlucima, ali osvaja sva srca. Izuzetno je inteligentan, zato mu brzo dosadi trening. Veoma je osetljiv na promene u glasu, zato nije potrebno kažnjavati ga batinama. Dobro se slaže s drugim psima i ljubimcima, a lepo postupa s decom i posetiocima. Nikad ne treba zaboraviti da mu je potrebno puno pažnje i da postaje ljubomoran ako ga vlasnik ignoriše. Zahvaljujući svojoj inteligenciji lako otkriva slabosti gazde, iskorišćava ih i može postati pravi tiranin.Dlaka je kratka, glatka i mekana, a boja je kajsija, žućkastobraon, crna ili srebrnasta.Sklon je hrkanju, inače je lako s njim. Nije previše aktivan u stanu, ali su mu potrebne šetnje i energične vežbe. Ne podnosi ni hladno, ni toplo vreme. Mopsa treba kupati samo kad je to potrebno, ali posle ga morate brzo osušiti. Nemojte mu davati previše hrane jer će on jesti više nego što mu prija, brzo postati debeo i zato živeti kraće.

Mops je jedna od starijih rasa pasa i veruje se da je nastao negde u Aziji, u četvrtom veku pre nove ere. Nejasno je da li je nastao od kratkodlakog pekinezera, malog buldoga ili jedne retke vrste francuskog mastifa. Mops je bio miljenih britanskog umetnika Hogarta, koji je svog psa ove rase smestio u više svojih dela. Od 16. veka postaje modni pas evropskih dvorova, a vrhunac popularnosti doživeo je u viktorijansko doba.

U jednom trenutku je čak postao zvanični pas kuće Oranža u Holandiji, verovatno zato što je spasao život Vilijamu, princu od Oranža, kad ga je upozorio na dolazak Španaca, u bici kod Herminjija 1572. godine. Napoleonova žena Žozefina je tokom svog boravka u zatvoru svome mužu slala skrivene poruke u ogrlici mopsa.

mops 1

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti